Националният отбор на Русия по футбол ще изиграе днес първи домакински мач от ноември 2021 г. Тимът ще приема Ирак на стадион "Газпром арена" в Санкт Петербург в приятелски двубой.

Всички национални отбори на Русия бяха отстранени от международните турнири на ФИФА и УЕФА малко след началото на инвазията в Украйна. Сборная бе лишена от баражи за Мондиала в Катар, а след това извадена от жребия за започналите тези дни европейски квалификации.

Клубните отбори не играят в европейските турнири, като дори контроли са невъзможни, тъй като никой не иска да излиза срещу тях.

На няколко пъти в Руския футболен съюз, пък и на политическо ниво в Москва, се коментира идеята за преминаване от УЕФА към Азиатската футболна конфедерация, но това все още не е предложено официално. Шахматната федерация вече премина към азиатската.

Агенция ТАСС информира, че около 20 хиляди души ще присъстват на „Газпром арена“, стадионът, който трябваше да бъде домакин на миналогодишния финал на Шампионската лига, но УЕФА напрани промяна и даде сблъсъка на Париж.

Руският национален отбор изигра четири контроли от началото на войната, но всички извън територията на страната. Тимът записа победа с 2:1 над Киргизстан през септември, а след това равенства с Таджикистан, Узбекистан и Иран.

Женската селекция не е играла от февруари 2022 г.