Външните министри на Саудитска Арабия и на Иран планират среща преди края на Рамазан (през 2023 г. той се провежда между 23 март - 21 април), за да задействат историческо двустранно споразумение за помиряване, съобщи днес Рияд, цитиран от Франс прес и БТА.

Саудитският принц Фейсал бин Фархан ас Сауд и неговият ирански колега Хосейн Амир Абдолахиан разговаряха по телефона два пъти за по-малко от седмица. Те споменаха "общите си проблеми (...) в светлината" на изненадващото споразумение, договорено с помощта на Китай и обявено на 10 март, съобщи официалната Саудитска агенция по печата.

Двамата министри се разбраха за двустранната среща през април, като точната дата и място все още не се споменават.

Сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран скъсаха връзките помежду си през 2016 г., когато саудитски дипломатически мисии бяха нападнати от демонстранти в Ислямската република, след като Рияд екзекутира прочут шиитски духовник.

Очаква се в контекста на сегашното сближаване Иран и Саудитска Арабия до два месеца отново да отворят посолствата си и да задействат спогодбите за сътрудничество в икономиката и сигурността, подписани преди повече от двайсет години.

На 19 март ирански представител информира, че президентът на Иран Ебрахим Раиси е приел покана от крал Салман да посети Саудитска Арабия. Рияд обаче не потвърди тази информация.

Същия ден Хосейн Амир Абдолахиан заяви пред журналисти, че двете страни са договорили среща между висшите си дипломати и че за нея са предложени три места, без да уточни кои.

Саудитска Арабия – близък партньор на САЩ, и Иран, стратегически противник на Вашингтон, са двете големи сили в Залива и упражняват влияние върху целия Близък изток.