За пореден път ДПС повдигна темата за уволнените кадри на движението от държавната администрация от новото управление. В слово от парламентарната трибуна депутатът от движението Станислав Анастасов нарече този процес "жив летопис на политическата репресия". Според него на кадрите на ДПС се отнема "конституционното право на работа и хляб в държавната администрацията". Той нарече уволнените "жертви", а основната отговорност прехвърли на "две ксенофобски партии - Патриотичния фронт и Реформаторския блок".

Анастасов каза, че за по-малко от месец 30 души са загубили работата си, с което от началото на кабинета те става 295. След това той изчете имената на уволнените и посочи тяхната квалификация и образование.

"Това което направиха БСП и ДПС за няколко месеца няма стигане", отвърна на Анастасов Цвета Караянчева (ГЕРБ). Тя също посочи цифри, според които за първите 4 месеца от кабинета на Пламен Орешарски в Благоевград са уволненени 86 човека. в Бургас 44, във Варна 29, Плевен 82, София област 101 и т.н. Караянчева също посочи конкретни имена и казуси. "Г-н Анастасов, вие с недоказаното  образование ми говорите за образование", завърши Караянчева. "Нямам диплома от техническия университет в Мюнхен, семестриално съм завършил само, имам дипломи от СУ и НБУ", отговори й Анастасов. "Оценката за вашата работа я даде Брюксел и народа", обощи Караянчева.