Президентът Володимир Зеленски каза, че прекратяването на войната в Украйна през 2023 г. е обща задача на цивилизования свят.

Това каза президентът във вечерно видеообръщение, предаде "Униан". По-специално президентът подчерта, че сега е много важно всички, които имат информационно влияние, да помагат.

"Това се отнася не само за журналистите. Това се отнася за всеки, който може да разпространи истината за агресията. Който е в състояние да напомни на света за украинците и украинките, преминали през окупация, през загуби... Че Украйна се бори за свобода и справедливост и за нашия народ, и за всички нации, застрашени от руската тирания", каза Зеленски.

Той подчерта, че светът трябва да чуе толкова силно, както през миналата година, че агресията срещу Украйна продължава.

"Трябва да чуя, че спирането на войната тази година, освобождаването на Украйна от руското зло тази година е обща задача на цивилизования свят. Защото цивилизован означава по-специално решимостта да се защитава цивилизоваността", добави държавният глава.

По-рано началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов заяви, че победата на Украйна ще бъде влизането на украинската армия в границите от 1991 г. Той прогнозира, че тази година ще донесе победа на Украйна и смяна на властта на Руската федерация.

Според новия президент на Чешката република Петр Павл през тази година украинската армия ще има само един опит за голямо контранастъпление, тъй като по-късно ще бъде трудно за западните партньори да окажат достатъчно помощ.