След началото на руското нахлуване в Украйна от Русия започнаха да бягат не само независими журналисти и млади хора, спасяващи се от мобилизацията, но и учени, съобщава Радио "Свобода".

Изданието „Проект“ назовава 28 известни учени и преподаватели от водещи университети, напуснали Русия след избухването на войната. Сред тях са световноизвестни специалисти, носители на множество награди: академикът от Руската академия на науките (РАН), президент на Московското математическо дружество Виктор Василиев, член-кореспондентът на Руската академия на науките, астрофизикът Юрий Ковальов, професорите от РАН - астрофизикът Сергей Попов и биологът Александър Марков.

Общият брой на напусналите учени е много по-голям. Само организацията Scholars at Risk е извела 200 души от Русия, други 62 учени са били подпомогнати да напуснат от германския фонд на Александър фон Хумболт. А в чатовете на Telegram за учени, които се нуждаят от преместване, сега има повече от шест хиляди души, отбелязва "Проект".

"Цели научни клонове са спрели, изследванията просто не се провеждат. Ние сме върнати години назад", каза професорът от Руската академия на науките Сергей Попов пред изданието.

През февруари 2022 г. той подписа отворено писмо срещу войната и няколко месеца по-късно напусна Русия.

В същото време, според Проект, никой не е убеждавал учените да останат, а напротив, самите научни и образователни организации са изтласкали висококвалифицирани специалисти, включително с помощта на доноси и шпиономания.

Така, историкът Константин Пахалюк, който не крие своята антивоенна позиция, трябваше да напусне поста заместник-директор на научния отдел на Руското военноисторическо дружество (РВИО). В средата на март той е бил извикан в президентската администрация, където е обвинен във връзки с израелското разузнаване, пише изданието, позовавайки се на самия Пахалюк.

„Проект“ идентифицира имената на 20 водещи университетски преподаватели, които са се противопоставили на войната и са били уволнени.

Вън от института!

Студентите от Ярославския театрален институт, недоволни от задължение да излязат със свои изпълнения на концерт в подкрепа на войната, са били принудени да напуснат учебното заведение,  предава още Радио "Свобода". То се позовава на разказ на самите студенти пред Телеграм канала "Внимание, новини".

Според публикацията администрацията на института е поставила студентите пред свършен факт: да излязат на концерт по случай годишнината от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Четирима студенти са изразили недоволството си, въпреки че не отказали да участват в изявата.

"Внимание, новини" публикува аудиозапис, за който се твърди, че е разговор между ректора на университета Сергей Куценко и студенти. На него Куценко казва, че също има право да откаже да работи с недоволни студенти. "Е, не те харесвам! Е, не ставаш за професията и това е!", заявява ректорът. Според него думата "некадърник" няма да бъде проверявана от никого, защото всеки има свой вкус, "и някъде в друг университет ще те харесат, а тук аз не те харесвам". Куценко няколко пъти повтаря, че няма да получи нищо за такава позиция.

В резултат на това студентите се прехвърлят в университет в друг град. Куценко и съпругата му, която работи като майстор на курса са казали, че "не искат да работят с предатели".