2015-а година ще бъде година на действието, а президентът отново ще поднови темата за референдума. Това стана ясно на пресконференцията на Росен Плевнелиев, посветена на три години от встъпването му в длъжност.

Според президента народното допитване е добре да стане заедно с местните избори. Той щял да поднови темата по време на месеца на консултации с политическите сили и след това със свое изказване пред НС, което планира за месец март.

Отново референдум

"Категорично няма да предам очакванията на гражданите този референдум да се случи, въпреки неразбираемото и арогантно отношение на управляващите в 42-то НС. Аз съм екипен играч, аз не налагам референдум заради собственото си конституционно право, а защото народът го иска. Ще въведа и в 43-ото НС темата за референдум с трите въпроса, които формулирах. Ще се радвам той да се проведе заедно с местните избори. Това ще доведе до по-голяма легитимност и на избраните общински съвети и органи на местна власт", обясни Плевнелиев.

Да се кандидатирам отново за президент? Рано е, каза Плевнелиев.

Кандидатирането за нов мандат: Рано е!

Рано е! Така Плевнелиев отговори на питане дали смята да се кандидатира отново за президент.

"Моето мнение е, че всеки, който от сега си прави сметките за президентските избори, ще сбърка. Рано е, да изчакаме местните избори. А и българският народ ще накаже всеки, който през 2015 г. си прави сметките, а не работи по националните проблеми", твърди настоящият държавен глава.

На хората им е много тежко, за това политиците трябва да се фокусират да работят, продължи той.

2015 г. щяла да е година на действието , а не на сметките, повтори той. Затова на всеки подобен въпрос щял да отговаря: "Рано е".

Президентската двойка се отчете за третата година от встъпването си в длъжност.

Разграждането на модела КТБ

Целият модел КТБ трябва да излезе наяве. Той трябва да бъде разграден, каза по темата Плевнелиев.
"Българският преход в очите на народа е провал, затова народът го нарече "заметения преход". Не казахме досега истината нито за комунизма, нито за приватизацията... Българските служби имат много работа за вършене. Посочвам директно прокуратура, ДАНС, звеното за финансово разузнаване, комисията за конфликт на интереси, за придобиване на имущество от незаконна дейност. Призовавам политическите сили да си свършат работата за КТБ. Ако се повтори 1996 г., заметеният преход ще продължи. Ако това, което се случи през 1996 г. , се случи и през 2015 г. ще покажем, че не се учим от грешките си, обясни президентът.

На един език с правителството

Работя много добре с правителството, имаме мъжки и коректни отношения с министър-председателя, похвали се Плевнелиев.

Не искам да съм силен президент, а полезен

Не държа да бъде силен президент, искам да съм полезен за народа президент, каза още Плевнелиев, докато правеше обзор на случилото се през 2014 г. Отново говори за рекордно ниското доверие на кабинета "Орешарски", чийто управление са станали "загражденията". Според него двете служебни правителства, назначени от него са работили открито, приоритетите им още от първия ден били оповестени.

Истинският герой на изминалата година е българското гражданско общество, каза още той.

"Показах, че мога да нося своите конституционни задължения, да чувам гласа на народа и да подкрепям гражданското общество", отбеляза държавният глава.

Във външната политика той отново повтори вече известните си тези - България е длъжна и може да добави стойност в ЕС, а не да стои в ъгъла и да играе ролята на Троянски кон, трябва да сме активен член на НАТО. По повод анексирането на Крим - Плевнелиев каза: "Има сериозна опасност от връщане към политики от 19 век." 

Журналистите се подготвят за пресконференцията.