Три опозиционни партии на президента Реджеп Ердоган обявиха, че номинацията на действащия глава противоречи на Конституцията, предаде Ройтерс.

Призивът е изпратен до Висшата избирателна комисия на Турция. Добрата партия, Партията на демокрацията и пробива и Отечествената партия поискаха регистрацията на Ердоган да бъде анулирана.

Опозицията твърди, че според Конституцията действащият президент, който бе избран за първи мандат през 2014 г. и за втори - през 2018 г., може да се кандидатира за трети път само ако парламентът наложи нови избори. Те обаче бяха разпоредени с президентски указ. Президентските и парламентарните избори ще се проведат на 14 май.

Пред Ердоган няма пречки, увери във вторник говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик. 

Трите партии, които оспорват номинацията на Ердоган, подкрепят Кемал Кълъчдароглу, основния опонент на Ердоган, който бе издигнат от шестапартийна предизборна коалиция. Шансовете за победа над дългогодишния държавен глава никога не са били по-високи, сочат проучванията на населението. 

Лагерът на Ердоган е на друго мнение - там посочват, че когато биват питани кой ще спечели изборите, огромното мнозинство от избирателите сочат настоящия президент. Това в крайна сметка може да наклони везните в негова полза. Изборите ще бъдат проведени само няколко месеца след тежкото земетресение в Югоизточна Турция, което ще затрудни провеждането на честно и прозрачно гласуване в най-засегнатите региони.

Критици на Ердоган спекулират, че той може да манипулира около 5 процента от гласовете, особено при такива сложни обстоятелства - въпреки че ПСР винаги яростно е отхвърляла подобни инсинуации.

"Сигурността на гласуването е основен въпрос", каза политолог, пожелал да остане анонимен. "Кълъчдароглу не само се състезава срещу Ердоган, но и срещу държавната сигурност, съдебната система и финансовия апарат под негов контрол".