Основната заплата на шофьорите в центровете за спешна помощ да стане 1400 лв. Това поискаха те на протест във вторник, организирани от Синдикат „Защита“, пред сградата на Министерството на здравеопазването.

"Настояваме заплатите на шофьорите да се увеличат, тъй като към момента те са приблизително еднакви със заплатите на санитарите", каза лидерът на синдиката Красимир Митов.

Не е ясно как са били разпределени отпуснатите над 40 млн. лв. за центровете за спешна медицинска помощ през миналата година, добави той.

Протестиращите обясниха, че масово получават не повече от 1000 лв., които са напълно недостатъчни.

За последно кабинетът отпусна средства в края на миналата година и вдигна заплатите в Спешна помощ със задна дата от 1 декември. Според "Защита" за шофьорите на линейки увеличението е стигнало до 150 лева.

Синдикатът настоява още за вдигане на средствата за издръжка на центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), увеличаване на стойността на ваучерите за храна от 2 на 5 лева на ден, осигуряване на работно облекло за всички работещи, тъй като на места служителите го плащат от джоба си.

Според Митов почти всички държавни болници са пред фалит.

"Те на практика не функционират. Обещават се някакви средства да бъдат отпуснати незнайно как и колко", каза той.

По-късно днес се очаква протест, организиран отново от Синдикат „Защита“, в който ще се изрази недоволството и от спекулата и инфлацията в държавата, каза още Митов.  Шествието се очаква да премине през кръстовища по централни булеварди като "Александър Стамболийски", "Тодор Александров", "Цар Освободител" и "Цариградско шосе".