Изложба с ученически творби "В страната на справедливостта" е открита във Висшия съдебен съвет, съобщават от институцията.

С нея се отбелязва деветата година от реализирането на Образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", която се осъществява по споразумение с Министерството на образованието и науката.

При откриването гости бяха Мария Гайдарова – зам.-министър на образованието и науката, Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието, шефове на съдилища, магистрати...

Всички те бяха посрещнати от представляващия ВСС Боян Магдалинчев и членовете Цветинка Пашкунова, Калина Чапкънова и Евгени Иванов.

„Вече девет учебни години магистрати от съдилищата и прокуратурите в цялата страна влизат в класните стаи и запознават учениците със съдебната власт в Република България, формират тяхната правна грамотност и култура, възпитават ги в уважение към закона и държавността.

Да ангажираш вниманието на децата и да видиш как се развиват. Това е приносът на тази програма към тях, защото във всяка от представените рисунки много ярко личат темата и мислите на учениците", обърна се към присъстващите Магдалинчев.

Той подчерта изключително активната и безкористна работа на магистратите по образователната програма на ВСС и МОН, в резултат на което „децата рисуват държавата на реда, на закона и справедливостта“.

"Картините от изложбата представят гледната точка на учениците за правото“, потвърди и председателката на ОС-Кюстендил Пенка Братанова, която разказа как са създадени творбите и даде информация за работата на окръжния съд по въпросната образователна програма.