Британският крал Чарлз III и съпругата му Камила пристигнаха на държавно посещение в Германия. Двамата кацнаха в ранния следобед на военната част на летището в Берлин.

За крал Чарлз Трети това е първото пътуване в чужбина в новата му роля - още преди коронацията му на 6 май. Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер ще придружават Чарлз и съпругата му Камила по време на програмата им в Берлин, Бранденбург и Хамбург. Визитата е тридневна.

Британският крал бе посрещнат с 21 оръжейни салюта, прелитане на два изтребителя Eurofighter и военен почетен караул.

Първата спирка във визитата му тази сряда е Бранденбургската врата. Чарлз и Камила ще бъдат първите държавни гости в историята, които ще бъдат посрещнати там с военни почести. Зрителите чакат там от сутринта, за да видят кралските особи отблизо. Около 1500 от тях бяха допуснати в отцепената зона на площад "Паризер плац".

Около 900 берлински полицаи бяха разположени за държавното посещение. Районът около луксозния хотел "Адлон" при Бранденбургската врата, където е отседнала кралската двойка, беше отцепен от полицията.

По-късно британският крал ще участва в прием и дискусия на тема енергийния преход в двореца „Белвю“ с участието на представители от политиката, науката изследвания, бизнеса и гражданското общество. Вечерта ще се състои държавен банкет с около 130 гости.

Утре е предвидена среща с канцлера Олаф Шолц.

Германия и Обединеното кралство отдавна са близки партньори, но посещението на краля се разглежда като ново начало. Точно преди шест години, на 29 март 2017 г., британското правителство официално инициира излизането от ЕС, а на 31 януари 2020 г. С посещението си в Берлин Чарлз Трети показва, че британците оставят зад гърба си "сътресенията от раздялата" и гледат заедно напред, заявиха преди посещението от Канцеларията на федералния президент. Говори се за "нова глава" в отношенията.

"Смятаме за много важна стъпка факта, че той прави първото си държавно посещение преди коронацията", заяви германският посланик в Лондон Мигел Бергер пред Би Би Си. Той допълни, че последното държавно посещение на кралица Елизабет II, която почина миналата година, е било в Германия, а сега отново Берлин е и първото място за визита на новия крал.