Премиерът на Полша Матеуш Моравецки нападна остро Международния олимпийски комитет, който във вторник излезе с препоръка спортистите от Русия и Беларус да бъдат допускани до участие в международни състезания под неутрален флаг.

Полша е един от най-категоричните поддръжници на Украйна от началото на войната с Русия през февруари миналата година, а Моравецки определи решението на МОК като "срамно". Той добави, че страната му ще организира акция за преразглеждане на това решение.

"Ще направим коалиция от държави, които ще изискат от МОК да оттегли до лошо и напълно погрешно решение", заяви Моравецки на пресконференция във Варшава.

Олимпийският шампион по бокс Владимир Кличко от Украйна заяви, че президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обслужва руските интереси във връзка с предложението за повторно допускане на спортисти от Русия и Беларус до международни спортни състезания.

Бившият световен шампион в тежка категория и златен медалист Олимпиадата в Атланта през 1996 година Кличко нарече решението на МОК "фалшиво".

"Томас Бах служи на интересите на Русия. Това решение няма нищо общо с олимпийския дух и е като тази война: глупост", написа украинецът в Тиутър.

Във вторник МОК предложи отново да приеме спортисти от Русия и Беларус, на които беше забранено да участват на почти всички спортни събития след началото на руската военна инвазия в Украйна. От Международния олимпийски комитет са категорични, че руските и беларуски спортисти може да участват под неутрален флаг и при други строги условия.

Все още няма никакъв шанс тимовете от Русия и Беларус да бъдат върнати в турнирите по отборни спортове. 

Кремъл заяви, че критериите, обявени от Международния олимпийски комитет (МОК), които могат да позволят на руски и беларуски спортисти да участват в международни състезания, съдържат "елементи на дискриминационно отношение".

Спортисти от Русия и Беларус, съюзник на Москва, получиха забрана за участие пред миналата година заради войната в Украйна.

Кремъл ще продължи да работи с Международния олимпийски комитет (МОК) за защита на правата на руските спортисти, каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до нас, ние ще продължим да защитаваме интересите на нашите спортисти по всякакъв начин. Разбира се, контактите с Международния олимпийски комитет ще продължат именно за защита на интересите на родните спортисти", каза Песков.

След първия ден от заседанието на Изпълкома на МОК президентът на централата Томас Бах уточни, че препоръките не означават, че руснаци и беларуси ще могат да участват на Олимпийските игри в Париж 2024 и на Зимните игри през 2026-а.

Спортисти, които са сключили договор с руската или беларуската армия или службите за национална сигурност, не могат да се състезават, същото важи и отборните надпревари, в които спортисти с руски или беларуски паспорт не могат да участват, казаха от МОК.

Руски политици и спортни ръководители критикуваха като недостатъчни плановете на Международния олимпийски комитет (МОК) да допусне отново руските спортисти, предаде ДПА.

„Препоръките на МОК са участие на руски спортисти са своеволие, а отделното решение за отборните спортове е открито дискриминационно. Нашите спортисти са поканени да преминат през открехната врата, но в същото време се създават допълнителни затруднения за тях“, заяви руският министър на спорта Олег Матицин в министерския канал в социалната мрежа Telegram.

„Спортистите тренират здраво, за да се състезават… това е тяхната работа, това е техният живот и би били нечовечно тази възможност да им бъде отнета“, добави той.

Президентът на Руския олимпийски комитет (РОК) Станислав Поздняков коментира пред агенция ТАСС, че „обявените параметри са абсолютно неприемливи“.

„Неутралният статут е нарушение на човешките права, което бе посочено от експерт от Организацията на обединените нации. Смятаме предложените условия за неоснователни, правно необосновани и прекомерни. Категорично не сме съгласни с допълнителните антидопингови процедури за руските спортисти.“

Спортистите от Русия и Беларус бяха отстранени от повечето международни спортни събития от старта на инвазията в Украйна, а на руснаците бе позволено да се състезават единствено като неутрални на последните Олимпийски игри през 2018-а, 2021-а и 2022-а заради свързани с допинг санкции.

БТА