Манол Пейков, издател и кандидат-депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" започва нова инициатива за събиране на средства. Този път неговата цел е родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп, Република Северна Македония, да бъде откупена и превърната в музей.

За това съобщи самият Пейков във фейсбук.

В тази къща писателяте роден през 1898 г. и прекарва първите няколко години от живота си. Именно тя е и първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от класическата четирилогия на Талев, чийто първи роман, "Железният светилник" е един от най-издаваните и четени български романи, посочи Пейков.

В момента сградата е разделена между няколко собственици, като по-голямата част от нея се продава.

Отдавна има идеи българската държава да откупи тази къща и тя да стане един от български културен клуб в Република Северна Македония. Засега обаче това така и не се случва.

Това е поредната дарителска кампания, която Пейков започва, след като през последната година набираше средства за изпращането на медицински консумативи, дрехи, обувки и генератори за Украйна, помощи за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, покриване на разноските на Медиапул по делото, заведено срещу медията от застрахователя "Лев инс" и други.