Германия одобри изпращането на допълнителна военна помощ в размер на 12 милиарда евро за Украйна, предаде Ройтерс.

Бюджетната комисия в германския Бундестаг гласува вчера за непредвидените в бюджета разходи, поискани от министерствата на отбраната и на външните работи.

Допълнителните средства включват 3,2 милиарда евро, които ще бъдат изплатени през 2023 г., както и кредитиране за периода между 2024 г. и 2032 г. в размер на около 8,8 милиарда евро.

„С тези средства Украйна може директно да закупи въоръжения с подкрепата на германското правителство“, каза в изявление комисията.

По данни на германското външно министерство от началото на руската инвазия правителството на Германия е предоставило помощи на Украйна в размер на повече от 14,2 милиарда евро.

Германският парламент одобри също така плановете на министерството на отбраната да закупи до 28 самоходни гаубици, които да попълнят въоръженията, изпратени спешно на Украйна от собствените му армейски запаси. Правителството в Берлин достави 14 гаубици на Киев и първоначално възнамеряваше да поиска от парламента попълване на федералните запаси това лято.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус предприе този ход след критики, че попълването на германските военни запаси се извършва твърде бавно.