Бившият президент Жаир Болсонаро пристигна обратно в Бразилия в четвъртък след тримесечен престой във Флорида, търсейки нова роля на политическата сцена, докато властите в столицата се подготвят за завръщането на крайнодесния популист, предаде Асошиейтед прес.

Стотици привърженици, облечени в жълто и зелено, скандираха за него, докато чакаха в столицата Бразилия, където крайнодесният лидер е обект на няколко разследвания. Секретариатът по сигурността на федералния окръг мобилизира стотици полицаи и кварталът на министерствата беше затворен, за да се предотвратят струпвания на хора.

Болсонаро напусна Бразилия точно преди края на президентския си мандат. По този начин той наруши традицията, като отказа да връчи президентския пояс на своя приемник Луис Инасио Лула да Силва, който спечели изборите през октомври с най-малката преднина в изборите за държавен глава след завръщането на Бразилия към демокрацията повече от три десетилетия по-рано.

Докато беше в САЩ, Болсонаро почти не се появяваше, въпреки че държа няколко речи пред бразилски емигранти и консерватори, включително на Конференцията за консервативно политическо действие в Мериленд.

„Аз съм без мандат, но не съм пенсиониран“, каза Болсонаро пред телевизионната мрежа Jovem Pan в понеделник.

Преди да се качи на самолет за Бразилия на международното летище в Орландо, той каза пред Си Ен Ен Бразил (CNN Brazil), че не планира да поведе политическата опозиция срещу Лула, твърдение, на което съюзниците му не вярват.

Стотици поддръжници на Болсонаро се събраха на международното летище в Бразилия рано в четвъртък. Те скандираха срещу Лула и повтаряха мотото на протест, който предизвика диктатурата в Бразилия през 1964-1985 г.: "Бог, семейство и свобода".

Те обаче не успяха да видят крайнодесния лидер да излиза от главния изход и вместо това се сблъскаха със сутрешния трафик, за да се съберат пред централата на неговата Либерална партия, за да покажат своя ентусиазъм.

„Болсонаро беше най-добрият президент, който някога сме имали, никога не бях виждала администрация като неговата“, каза 71-годишната Мариналва Вандерли, която доведе петима членове на семейството си от Сао Пауло в централата на Либералната партия. „Мисля, че той беше в САЩ с Доналд Тръмп, за да видим какво е най-доброто за Бразилия и САЩ. Ще имаме много по-голяма опозиция (на Лула), това е сигурно".

Очакваше се Болсонаро да говори пред законодателите на лична среща по-късно в четвъртък. Неговата партия каза в изявление, че не се очаква той да изнесе реч.

Орда от неговите поддръжници нахлуха и опустоши най-важните правителствени сгради в столицата на 8 януари, една седмица след като Лула встъпи в длъжност, опитвайки се да свали новия президент от власт.

Целта на Болсонаро да си върне политическата известност може да бъде възпрепятствана от поредица от разследвания, включително дали е подбудил бунта на 8 януари. Неотдавнашните разкрития на вестник "Ещаду де С. Паулу" (Estado de S.Paulo) относно три кутии със скъпи бижута, за които се твърди, че са донесени на Болсонаро от Саудитска Арабия, изложиха бившия президент на по-голяма правна опасност.

Завръщането му в Бразилия беше многократно отлагано и някои спекулираха, че може да отложи за неопределено време в светлината на правните му проблеми. Стив Банън, дългогодишен съюзник на Тръмп и считан за стратег на глобалната крайна десница, каза тази седмица пред бразилския вестник "Фоля де С. Паулу" (Folha de S.Paulo), че Болсонаро никога не е трябвало да напуска страната и отхвърли важността на разследванията.

Сега, когато Болсонаро се завърна, първата му цел ще бъде да събере опозицията срещу правителството на Лула, каза Майра Гуларт да Силва, политолог от Федералния университет на Рио де Жанейро.

„Болсонаро реши да се върне в Бразилия, защото не се появи ясен опозиционен лидер на правителството“, каза Да Силва, добавяйки, че в противен случай вакуумът може да бъде запълнен от някого другиго.

Общинските избори догодина са важна стъпка към набиране на политически импулс за евентуална президентска кампания през 2026 г. Очаква се Болсонаро да подкрепи кандидатите си за кмет на Либералната партия, които, ако спечелят, могат да използват авторитета си, за да го подкрепят.

В допълнение към разследванията на диамантите, Болсонаро е обект на около дузина разследвания от бразилските избирателни съдилища за действията му по време на миналогодишната кампания, особено свързани с необоснованите му твърдения, че системата за електронно гласуване е податлива на измами. Ако Болсонаро бъде признат за виновен в някой от тези случаи, той ще загуби политическите си права и няма да може да се кандидатира за поста на следващите избори.