Бившият американски президент Доналд Тръмп беше призован да се яви пред прокурор във вторник, каза днес неговият адвокат пред Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това се случва, след като съдебен състав обвини милиардера републиканец, че е купил мълчанието на порноактриса през 2016 г.

"Очакваме обвинителният акт да бъде прочетен във вторник", каза в имейл адвокатката му Сюзaн Нешълис, без да дава повече подробности.

Повдигането на обвинения в престъпление на бивш американски вицепрезидент е безпрецедентен исторически факт.

Тръмп осъди в изявление "политическото преследване и намеса в президентските избори през 2024 г.".

Бившият стопанин на Белия дом, който мечтае отново да влезе там през 2024 г., е официално обвинен от прокурора на Манхатън Алвин Браг по разследване за плащане точно преди президентските избори през ноември 2016 г. на 130 000 долара за мълчанието на порноактрисата и режисьор Сторми Даниълс по повод компрометиращ го сексуален контакт с нея през 2006 г.

"Свързахме се с адвоката на Тръмп тази вечер, за да координираме предаването му на окръжния прокурор на Манхатън за изслушване по обвинение в съда", каза в изявление говорител на местната прокуратура, след като Голямо съдебно жури - граждански съдебен състав с разследващи правомощия, който работи ръка за ръка с прокурорите - гласува за повдигане на обвинение срещу бившия президент.

Тръмп разкритикува днес остро повдигнатите му обвинения от съд в Ню Йорк, наричайки ги „политическо преследване и намеса в президентските избори“ през 2024 г., в които той е кандидат.

Бившият президент на САЩ обвини демократите, че са скалъпили обвинението за криминално престъпление, обвинявайки ги, че са "обсебени" от идеята "да бъдат Тръмп".

„Те направиха немислимото, те обвиниха напълно невинен човек и извършиха брутална намеса в изборите“, каза той в пространно изявление.

Изключително борбен, нюйоркският милиардер увери, че този „лов на вещици“ ще се обърне „с цялата си сила“ срещу президента демократ Джо Байдън“.

„Това е политическо преследване и намеса в избори, невиждани в историята“, увери бившият стопанин на Белия дом.

Той обвини "радикалните леви" демократи, че са "врагове на трудолюбивите мъже и жени в тази страна".

„Нашето движение и нашата партия – обединени и силни – първо ще победят прокурор Алвин Браг, след това Джо Байдън и ще изгоним всички тези продажни демократи от власт“, ​​обеща той.

Синът на Тръмп, Ерик, нарече обвиненията срещу баща му съдебен произвол на нивото на страна от третия свят, посочва Ройтерс.

Окръжният прокурор на Ню Йорк каза, че се е свързал в адвокатите на Тръмп, за да осигури явяването му пред съда още в началото на следващата седмица. Адвокатите на бившия президент изразиха готовност енергично да оборят обвиненията в съда и увереност, че клиентът им ще бъде оправдан.

Адвокатът на ищцата, порноактрисата Сторми Даниълс, каза, че "обвинението не е шега ... истината и справедливостта ще възтържествуват ... и никой не е над закона".

Губернаторът на Флорида Рон Десантис каза, че няма да съдейства в процеса по екстрадицията на Тръмп от щата, предвид спорните обстоятелства по делото. Губернаторът каза още, че обвиненията срещу Тръмп са "в разрез с американските ценности".

Бившият вицепрезидент на Тръмп, Майк Пенс, нарече обвиненията срещу бившия президент републиканец възмутителни. Решението да се повдигне обвинение срещу Тръмп „нанесе непоправими щети на нашата страна“, каза председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти.

Тръмп се очаква да се яви пред правосъдието във вторник, съобщи в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на адвокатите му.

Медиен отзвук

Повече от седмица след като Тръмп погрешно прогнозира, без да представи конкретни доказателства, че ще бъде арестуван, бившият президент е започвал да изпитва предпазлив оптимизъм, пише в. "Вашингтон пост".

Екипът на Тръмп отдавна се е подготвял за това разследването на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг да завърши с евентуално повдигане на обвинение, коментира вестникът. Но Тръмп и съветниците му все пак са били изненадани от появяването на обвинителния акт.

Цитирайки запознати със случая служители от екипа на Тръмп, говорили при условие за анонимност, изданието посочва, че някои от адвокатите му са се подготвяли да си вземат няколко дни отпуск, като не са очаквали никакво движение по случая в продължение на няколко седмици. Някои служители на Тръмп - включително съветникът Борис Епстийн, който е поел водещата роля в юридическия екип на Тръмп - дори са започнали да казват на бившия президент, че изобщо няма да му бъде повдигнато обвинение.

Решението за повдигане на обвинение срещу Тръмп ще добави ракетно гориво в кампанията му за републиканската президентска номинация през 2024 г., пише британският в. "Телеграф". Месеци наред той ще може да обвинява демократите, че използват правната система като оръжие, а снимката от неговия арест може да се превърне в най-ефективния инструмент за набиране на средства, който някога е имал, посочва вестникът.

Обвиненията срещу Тръмп изглежда са единственото нещо, освен противопоставянето срещу президента Джо Байдън, което може да обедини все по-разединената Републиканска партия и за Тръмп ще бъде лесно да се представи като жертва на политическо "преследване", спечелвайки си симпатиите на умерените републиканци, които по принцип не го подкрепят, смята "Телеграф".

Изданието цитира думите на Линдзи Греъм, сенатор републиканец и съюзник на Тръмп, който заяви, че прокурорът в Ню Йорк е направил повече за избирането на президента Тръмп от всеки друг човек.

"Господин Браг, вие помогнахте на господин Тръмп по невероятен начин", заяви Греъм.