Руските окупатори са убили в град Буча над 1400 граждани на Украйна, съобщи в "Телеграм" украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от агенция УНИАН.

"Буча. 33 дни окупация. Над 1400 убити, 37 от тях – деца. Над 175 души са открити в масови гробове и килии за изтезания. 9000 руски военни престъпления. 365 дни, откакто тя отново е свободен украински град. Символ на зверствата на армията от страната окупатор. Никога няма да простим. Ще накажем всички виновни", заяви държавният лидер.

Окупаторите вършеха в Буча нечовешки зверства – насилваха жени, убиваха мъжете им, напомня УНИАН. Регистрирани са като факти разстрели на мирни жители, мъчения, изнасилвания, мародерство. Освен това окупаторите връзваха деца и насилваха момичетата. Впоследствие светът започна да нарича зверствата на руските войници в града "бучанското клане".

На 31 март 2022 г. руската армия се изегли от Буча и от целия район северно от Киев. Тя претърпя там поражение от украинските сили, месец след като беше нахлула в Украйна по заповед на руския президент Владимир Путин. Два дни след изтеглянето светът научи за клането в Буча.

Журналисти на Франс прес откриха в Буча на 2 април опожарени отломки от коли, разрушени къщи и преди всичко разпръснати на няколкостотин метра труповете на двайсетина мъже в цивилни дрехи, сред които и един с вързани зад гърба ръце.

Тези сцени потресоха целия свят, а Киев и западните страни отправиха остри упреци заради произволните екзекуции на цивилни и за военните престъпления. Международни следователи сега събират доказателства в тези градове и на други места, където според Киев руските войски са извършили мащабни зверства, припомни Ройтерс. Москва отрича обвиненията. 

Година след освобождаването на Буча Киев смята, че над 1400 са мъртвите цивилни в града и района му по време на руската окупация. От тях жертвите само в градчето Буча са 637.

Зеленски посети днес Буча заедно с лидерите на четири страни от Централна и Източна Европа, предаде Франс прес.

Визитата на украинския лидер в този град заедно с президентката на Молдова Мая Санду, премиера на Хърватия Андрей Пленкович, словашкия премиер Едуард Хегер и словенския премиер Роберт Голоб, е по повод годишнината от изтеглянето от Буча на руските сили.

Пред чуждестранните лидери в Буча Зеленски обеща:

"Ние ще спечелим, това е сигурно. Руското Зло ще падне, точно тук в Украйна и няма да може повече да се изправи".

"По улиците на Буча, светът видя руското зло, злото в неговия най-чист вид", добави Зеленски. Той подчерта, че това зло Кремъл се е опитал "да пренесе и по улиците на други градове в Украйна, в Европа и по света, които руските окупатори можеха да превземат".

"Те можеха да го направят, ако ние не бяхме тук, ако не бяха украинците", подчерта той. После заяви, че украинският народ е спрял най-голямата антихуманна сила на нашето време. "Вие възпряхте властта, която презира и се опитва да унищожи всичко, което дава смисъл на човешкото съществуване".

БТА