На хоризонта се задава Трета световна с ядрени пожари, това може да се избегне само по пътя на преговорите, каза днес в обръщение към беларуския народ президентът на Беларус Александър Лукашенко, предаде агенция БелТА.

"С усилията на САЩ и техните сателити в най-близката ни страна се разгръща пълномащабна война "до последния украинец" (цитирам), в резултат на която само в продължение на година загинаха и бяха осакатени около половин милион души и от двете страни. Милиони са бежанци. На хоризонта в резултат на това се задава Трета световна с ядрени пожари", подчерта Лукашенко.

"Въпросът е един: какво да правим. Пътят е един - преговори. Преговори без предварителни условия", каза беларуският президент.

"Възползвам се от шансовете си да предложа прекратяване на бойните действия. Обявяване на примирие без право на разселване, прегрупиране на войски и от двете страни, без право на пренасочване на оръжия и боеприпаси, на жива сила и техника", каза Лукашенко.

"Спрете сега, докато не е започнала ескалация", каза беларуският президент. Според него преговорите трябва да започнат именно сега.

Разполагането на ядрено оръжие в Беларус не е заплаха и не е шантаж, а възможност да се защити държавата и да се гарантира мир на беларуския народ, подчерта в обръщението си Лукашенко.

Кремъл изключи възможността да спре офанзивата си срещу Украйна въпреки призива на основния си съюзник, беларуския президент Александър Лукашенко, съобщи Франс прес.

"По темата за Украйна нищо не се променя: специалната военна операция продължава, защото това е единственото средство за постигане на целите, стоящи днес пред нашата страна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той уточни, че президентът Владимир Путин ще обсъди  следващата седмица с Лукашенко предложеното от беларуския президент примирие.

Русия не може да не обръща внимание на хипотетичната опасност, която създават за нея призивите за разполагане на ядрено оръжие в Украйна, добави Песков, коментирайки петиция, публикувана на сайта на украинския президент Володимир Зеленски. Това е "много опасна тенденция", подчерта говорителят.

Като потенциално крайно опасна определи той и обсъждането на идеята за изпращане на миротворчески войски в Украйна. По-рано унгарският премиер Виктор Орбан спомена за подобни дискусии в ЕС.

Подобни сили обикновено се разполагат със съгласието на двете страни, подчерта Песков. "В дадения случай това е потенциално много опасна тема".

Говорителят съобщи, че президентът Владимир Путин ще обсъди днес с постоянните членове на Съвета за сигурност новата концепция за руската външна политика.

Кремъл няма да коментира предявените в САЩ обвинения срещу експрезидента Доналд Тръмп. Това е вътрешен за САЩ въпрос, заяви говорителят, цитиран от БТА.