Инфлацията в еврозоната се очаква да се понижи до 6,9 на сто през март на годишна основа при 8,5 на сто през февруари, показват предварителните данни на Евростат за 20-членния валутен блок, към който в началото на годината се присъедини и Хърватия.

Най-голямо годишно увеличение се очаква при цените на храните, напитките и тютюневите изделия (15,4 на сто през март при 15,0 на сто през февруари), съобщава БТА. 

Промишлените стоки в страните от еврозоната (без енергийните продукти) поевтиняват до 6,6 на сто на годишна основа при 6,8 на сто през предходния месец.

Цените на услугите също се понижават - до 5,0 на сто спрямо 4,8 на сто през февруари.

Най-съществен спад при цените в страните от еврозоната е отчетен при енергийните продукти. През март те поевтиняват на годишна основа с -0,9 на сто при годишно поскъпване от 13,7 на сто през февруари. 

Най-висока годишна инфлация сред страните от еврозоната през март се отчита в Латвия (17,3 на сто), следвана от Естония (15,6 на сто) и Литва (15,2 на сто). 

Най-ниска инфлация на годишна база в еврозоната е прогнозирана за Люксембург (3,0 на сто) и Испания (3,1), сочат още данните на Евростат.