Правителството на Република Северна Македония (РСМ) е решило да дари бойните си хеликоптери на Украйна и дарението може да включи всички 12 съветски вертолета Ми-24, каза министърката на отбраната Славянка Петровска, цитирана от "Болкан инсайт".

Закупените през 2001 година от Украйна хеликоптери не са повече част от отбранителните планове Северна Македония, защото ресурсът им скоро ще изтече и нямат да могат повече да летят, каза Петровска. Украйна обаче може да го удължи и да ги използва в защитата на територията си от руските агресори. Украинските пилоти са обучени да летят и да се бият с такива машини. В краен случай Киев може да ги използва и за резервни части.

Русия определи решението на Скопие като грешка.

„Бихме сметнали подобно решение за голяма грешка на македонското правителство“, каза Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство.

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи отговори същия ден, че страната му не дава оръжия на Украйна, за да атакува други страни, а за да защити себе си и почиващия върху правила световен ред.

„Руската федерация насилствено и неоправдано наруши основните принципи на международното и хуманитарното право. Това са принципите на европейската архитектура за сигурност, които поддържат мира в Европа през последните 75 години и същите принципи, които поддържат мира в нашата страна“, каза Османи.

Северна Македония се присъедини към НАТО през 2020 г. Петровска каза, че страната ѝ се стреми да закупи осем многофункционални хеликоптера западно производство, които да използва предимно за транспорт и за гражданска защита и спасяване.

„Получени са пет оферти и екип в министерството прави оценка“, каза Петровска.

Междувременно страната разчита на флот от 11 военнотранспортни хеликоптера Ми-8, които се използват както от армията, така и от полицията.

По-рано тази година Министерството на отбраната разкри, че Северна Македония е изпратила досега седем транша военни дарения на Украйна, без да включва хеликоптерите, на обща стойност около 30 милиона евро.

Най-забележителното е, че миналата година тя дари около 30 основни бойни танка T-72 от съветската епоха, а по-късно също дари своите четири самолета Су-25.

Междувременно Северна Македония беше подкрепена от САЩ със 139 милиона долара, предназначени за закупуване на нова, по-сложна техника, каза Петровска, без да уточни дали част или всички от тези средства ще отидат за закупуване на нови хеликоптери.