Очаква се папа Франциск да бъде изписан в събота след три нощи на болнично лечение за бронхит и ще присъства на службите на Цветница, съобщиха от Ватикана в петък, предаде Франс прес.

86-годишният папа реагира добре на антибиотиците и в четвъртък вечерта сподели пица с персонала, който се грижи за него в болницата "Джемели" в Рим, каза говорителят му Матео Бруни.

В петък сутринта той закуси, чете вестници и работѝ в частния папски апартамент на 10-ия етаж на болницата, където беше приет в сряда, след като се оплака от проблеми с дишането.

„Завръщането на Негово Светейшество у дома в Санта Марта (неговия дом във Ватикана) се очаква утре, след резултатите от последните тестове тази сутрин“, каза Бруни.

В резултат на това се очакваше папа Франциск да „присъства“ на площад „Свети Петър“ за честването на Цветница, която бележи началото на Страстната седмица.

Приемането му в болница, само седмици след като отбеляза 10 години като глава на световната католическа църква, предизвика широко безпокойство.

То повдигна въпроси относно предстоящите служби за Великден, най-важният празник на християнството.

Аржентинският папа, на когото като млад е била отстранена част от единия бял дроб, имаше нарастващи здравословни проблеми през последните години и това беше вторият му престой в болница от 2021 г.

Той многократно е заявявал, че би обмислил да се оттегли, ако здравето му го предаде, следвайки примера на предшественика си Бенедикт XVI, но през февруари каза, че засега няма намерение да се оттегля.

Хранене и молитва

Медицинският персонал каза в изявление късно в четвъртък, че Франсис страда от "инфекциозен бронхит, който изисква прилагането на антибиотици".

Лечението е довело до „видимо подобрение на здравословното му състояние“ и той се е чувствал достатъчно здрав, за да се храни, работи и да се моли в личния параклис в болничния апартамент.

Болницата "Джемели" е предпочитаният избор на понтифексите до степен да бъде наречена "Ватикан 3" от Йоан Павел II, който е бил лекуван девет пъти и е прекарал общо 153 дни там.

Йезуит, който изглежда най-щастлив сред стадото си, Франциск продължава да пътува в чужбина и да има натоварен график.

Но той беше принуден да използва инвалидна количка и бастун през последната година поради болки в коляното и призна миналото лято, че трябва да намали темпото.

Той каза в четвъртък, че е "трогнат от многото съобщения", които получава в болницата, като благодари в Туитър на онези, които се молят за неговото възстановяване.

Сред тях е президентът на САЩ Джо Байдън, едва вторият католически президент в историята на САЩ.

„Джил и аз държим папа Франциск в нашите молитви и му изпращаме най-добри пожелания за бързото му и пълно възстановяване“, написа Байдън в Туитър. „Светът има нужда от папа Франциск".

Франциск беше приет през юли 2021 г. в същата болница в Рим за 10 дни за операция на дебелото черво, след като страдаше от вид дивертикулит, възпаление на джобове, които се развиват в лигавицата на червата.

В интервю през януари папата каза, че дивертикулитът се е върнал.

Неговият предшественик Бенедикт XVI шокира света през 2013 г., като стана първият папа от Средновековието насам, който подаде оставка, позовавайки се на влошеното си физическо и психическо здраве.

Германският теолог почина на 31 декември на 95 години.

Франциск каза, че ще последва примера му, ако не може да върши работата си.

Но той предупреди, че папските оставки не трябва да бъдат норма и каза в интервю през февруари, че идеята в момента не е "в моя дневен ред".