Да излезе Студената война, да влезе хибридната: Русия прие в петък нова външнополитическа доктрина, определяща Запада като „екзистенциална заплаха“ и с чието „господство“ Москва трябва да се бори, предаде Франс прес.

Приемането на тази нова стратегия потвърждава дълбокия разрив, който съществува между Русия и западните страни от началото на нападението срещу Украйна, което накара НАТО да се консолидира и Москва да се обърне към Китай.

В документ от повече от 40 страници, припомнящ чрез съдържанието и езика си ерата на конфронтация между Съветския съюз и Америка през миналия век, Русия се представя като опора на рускоезичния свят срещу западняците, обвинени, че искат „да я отслабят с всички средства".

По време на заседание на Съвета за национална сигурност президентът Владимир Путин оправда тези промени с "катаклизмите на международната сцена", които задължават Русия да "адаптира своите документи за стратегическо планиране".

Новата доктрина отбелязва "екзистенциалния характер на заплахите (...), създадени от действията на неприятелски страни" и определя САЩ като "основен подстрекател и проводник на антируската линия", обобщи ръководителят на руската дипломация. , Сергей Лавров.

Като цяло политиката на Запада за отслабване на Русия с всякакви средства се характеризира като нов вид хибридна война“, добави той.

Външнополитическата доктрина е документ определящ приоритетите на една държава в международните отношения, и начина, по който тя вижда отношенията си със света.

В този случай новият документ, който заменя версия от 2016 г. и беше публикуван на уебсайта на Кремъл, стига направо до въпроса.

„Русия възнамерява да обърне приоритетно внимание на премахването на остатъците от господството на Съединените щати и други враждебни държави в световните дела“, се казва в него.


Вашингтон и неговите съюзници въведоха тежки икономически санкции срещу Москва, която ги обвинява в замяна, че водят прокси война в Украйна, по-специално чрез доставка на оръжия на Киев.

В този контекст на изолация на Запада Русия се стреми да се сближи икономически и дипломатически с Азия, по-специално с Китай, жизненоважен приоритет, който е отразен в новата доктрина.

„Всеобхватното задълбочаване на връзките и координацията с приятелски световни центрове за суверенна власт и развитие, разположени на евразийския континент, е от особено значение“, се казва в документа в главата, посветена на Китай и на Индия.

Путин демонстрира съпричастието си с китайския си колега Си Цзинпин на среща на върха в Москва по-рано през март, изтъквайки „специалния характер“ на отношенията между техните страни, които въпреки това изглеждат все по-изкривени в полза на Пекин заради нарастващата зависимост на Москва от него.

Новата руска доктрина отделя важно място и на отношенията с африканските страни, докато Москва засилва присъствието си в Африка, по-специално чрез паравоенната групировка "Вагнер".

Повтаряйки конфликта в Украйна, където Москва твърди, че иска да предотврати злоупотребите срещу рускоезичното население, новият документ представя Русия като "цивилизация", обединяваща народите, които съставляват "руския свят".

Докато Путин се представя като защитник на „традиционните ценности“ e на Православната църква срещу Запада, представян като упадъчен, новата доктрина внася войнственост и в моралната област.

Трябва да "неутрализираме опитите за налагане на псевдохуманистични и неолиберални идеологически принципи, които водят до загуба на традиционната духовност и морални принципи", пише в доктрината.