... И няма да повярвате, но има соло на китара с уа-уа педал. Това беше шега - то винаги има!

Metallica пусна титулното парче от чакания си 12-и албум - 72 Seasons. Осем минути и 30 и-няколкосекундният епос прилича на Master of Puppets... само по това, че е 8 минути и 30 и няколко секунди.

Шегуваме се, разбира се - парчето никак не е лошо. А и кои сме ние, че да определяме. Две милиона преглеждания само в официалния канал за ден и нещо говорят достатъчно.

Както обикновено, това е "найсетата" заявка, че бандата се връща към корените от Kill' em All (такива слушаме още от St Anger насам). Всъщност тогава нямаше луксозни видеоклипове (всъщност нямаше никакви - чак до One), а "гневните" момчета не бяха мулти-мулти милионери. Сега всичко това е променено.

Това е най-бързата песен от всички, които чухме досега от бъдещата тава, след Lux Æterna, Screaming Suicide и If Darkness Had a Son, отбелязва Zrockradio.bg

А откъде идва заглавието? Джеймс Хетфийлд разказва:

"72 Seasons дойде от една книга, която четох за детството и как да решиш проблемите в него вече като възрастен. 72 сезона на практика са първите 18 години от живота ти. Как да се развиеш и да растеш, и да съзряваш, и да развиваш свои идеи и идентичност след тези първи 72 сезона?

Някои неща са по-трудни от други – не можеш да промениш миналото, за да не видиш някои неща – те остават завинаги с теб, а други неща можеш да върнеш като лента и да презапишеш отгоре нови събития от живота си. Ето това ми е интересно – как да адресираш тези ситуации като зрял възрастен.

Доста мрак има и в живота ми, и в кариерата ни, и в неща, които са ни се случили, Но това винаги да имаш усещането за надежда, за това, че в края на тунела ще има светлина, която да разпръсне мрака… Без мрак няма светлина и способността да се концентрираш повече върху светлата страна на живота, вместо върху всичко… което е било и колко ужасно е то… А много хубави неща се случват в живота – фокусирам се върху това и то ми помага да балансирам живота си.

Няма само едно универсално значение – всеки има свое усещане за надежда и светлина в живота си – очевидно моето нещо е музиката. Песента разказва конкретно за събирането на хора на концерт и възможността да видиш радостта, живота и любовта, които произтичат от музиката и как в това има подвигащото духа усещане за семейство и сродство“, казва още Хетфийлд цитиран от рокрадиото.