Централната избирателна комисия даде препоръчителни указания как да се сгъват хартиените и машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден. 

Хората, които гласуват с хартиена бюлетина, да я сгъват два пъти, а за да е валидна бюлетината, тя трябва да има два печата на гърба.  

Първият се поставя от член на СИК преди гласуването, а вторият - преди пускането в прозрачната кутия. 

За машинната бюлетина сгъването е веднъж, а печатът, който се поставя на гърба - само един. 

ЦИК написа в методическите си указания, че всички бюлетини от машините са валидни, независимо дали са подпечатани с печата на секционната комисия.

Най-малко 10 машини за гласуване не са проработили след инсталирането им днес – 5 в 24-а РИК София-град, по една в 25-а РИК София град, в РИК Търговище, Смолян, Бургас и Пазарджик, предава БНР. Поради което ЦИК реши в секциите, за които са били тези машини, утре да се гласува само с хартия.

В РИК Търговище, където бе проблемната машина, са установени и три куфара на машини с нарушени пломби.  

Проблем е имало с машина и в Добрич, за да тръгне се е наложило флашпаметите да бъдат извадени и сложени отново.

Междувременно стана ясно, че няма установени нарушения при допълнителната проверка на машини, която бе направена във склада за съхранение. Държавни експерти проверяваха инсталирания софтуер и хеш кодовете на определен брой устройства.

Към 14.00 часа на 01 април 2023 г. са тествани 5400 устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане, съобщават от Министерството на електронното управление.

Тестовете са извършени от председателите на СИК, според предварително посочените указания.

Всички тестове до момента са преминали успешно, като има само няколко единични бройки на подменени мобилни устройства.

От Министерството на електронното управление напомнят, че днес, до края на деня, се очаква да се реализира тест на процеса по видеонаблюдение и видеозаснемане във всяка СИК. В случай, че бъде установен дефект на мобилните устройства, председателят на съответната СИК следва да информира незабавно съответната общинска администрация, която съвместно с представител на  „Информационно обслужване” АД по места, да замени дефектното устройство.  

В деня на изборите - 02 април 2023 г. към МЕУ ще функционира Контактен център за съдействие по време на видеонаблюдението и видеознаснемането на обработването на бюлетините след края  на изборния ден. Центърът ще бъде в готовност да отговаря на въпроси на председателите на СИК, след приключване на изборния ден, до края на обработването на бюлетините в цялата страна.

Видеонаблюдението на процеса на броене на бюлетините и обработването на изборните протоколи след края на изборния ден в неделя – 2 април, ще е достъпно на интернет адрес: evideo.bg.