Почти без дебат на днешното правителствено заседание правителството е гласувало добавянето на 40 милиона лева за БДЖ. Финансовият министър Владислав Горанов, определя операцията като "прелокиране" с явното намерение да спре в зародиш ламтежи и на други министри за повече пари.

По отношение на допълнителните пари за БДЖ премиерът Борисов пуска доста любопитната реплика:

За съжаление, популизмът е нещо, което се разпростира не само на шир, но и надлъж в нашата мила Родина.

Веднага след това обаче уточнява, че реформите в железниците ще продължат, но по-плавно.

Следва пълния текст на стенограмата по обсъждането на допълнителните пари за БДЖ:

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Господин министър-председател, уважаеми колеги, с оглед на невъзможността да бъде ползван целеви капиталов трансфер от 40 милиона, така записан в рамката на бюджета, поради все още недошлата нотификация или одобрение на държавна помощ от Брюксел и след проведени разговори, ставайки ясно, че за да бъде одобрена такава държавна помощ ще отнеме повече време – те изискват от нас план за оздравяване и план за развитие, устойчив, средносрочен, от тази гледна точка предлагаме, за да не стоят тези средства блокирани и невъзможно да бъдат ползвани сега, но разписани в бюджета, предлагаме да бъдат освободени, да могат да се впишат в субсидията на БДЖ „Пътнически превози“.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: За да не оставате с грешното впечатление, че нещо съм се объркал – това са едни и същи пари, не са нови за Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тоест, само ги прелокираме.
Да не реши някой, че изведнъж съм намерил 40 милиона отнякъде, което не ми е по възможностите. 

БОЙКО БОРИСОВ: За съжаление, популизмът е нещо, което се разпростира не само на шир, но и надлъж в нашата мила родина.

През това постановление не значи, че спираме реформата. Не значи, че няма да се преструктурират железниците. Въпросът е да се направи по-плавно, да се направи така, че нито един човек да не остане засегнат. Затова с този трансфер даваме възможност на министъра на транспорта да си започне дейностите.