Президентът Росен Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова отчетоха днес третата си година на "Дондуков" 2. Освен със слова, отново и на хартия.

По традиция от институцията излязоха с издание - в случая  "Годишник на президентската институция за 2014 г." В сборника са включени визити, речи, изказвания, снимки и пр. от публичните изяви на президентската двойка. Този път той е във внушителния обем от 432 луксозни страници.

За радетел на информационното правителство, какъвто по собствените му думи е българският президент, е необичайна тази пристрастеност към хабенето на хартия. При положение, че информацията може да бъде така организирана, че да бъде открита и на сайта на държавния глава.  В годишника липсва, нова допълваща информация или по-раздвижен поглед към дейността на президента и вицепрезидента. Липсва и нещо, което би било по-интригуващо - например отчет на финансовата година на президентството - колко пари и за какво са изразходвани, колко пари са стрували пътуванията през годината на Плевнелиев и Попова, какви възнаграждения взимат участниците в различните съвети и т.н. при президента.

Според информацията за обществената поръчка, публикувана на сайта на президентството, годишникът е с тираж 1300 бройки - 1200 на български език и 100 на английски език. Хартията на корицата е от рециклиран картон, а вътре - гланцирана. 

Прогнозната цена, която включва художествено оформление, редактиране, превод, предпечатна подготовка, отпечатване и книговезане, е била 35 000 лв. без ДДС.

На публичната покана за търга са се отзовали шест фирми и всички са били допуснати. След отпадането на четири от тях, на финала, с най-много точки (100 т.), за изпълнител е била избрана "Ка Ел Офис" ООД. Компанията е предложила крайна оферта от 26 382 лв. с ДДС. Водещи при избора са били цената и срокът за изпълнение на поръчката, в случая - 6 дни.