Даря Трьопова е името на задържана по подозрение, че е замесена в експлозията в кафето Street Food Bar №1 на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин в Санкт Петербург, при която загина популярният военен кореспондент Владлен Татарски, предаде Интерфакс, цитирана от БТА.

Руската агенция твърди, че 26-годишната студентка преди е била арестувана за участие в антивоенни митинги.

Татарски участвал в шоу програма, когато жена от публиката му подарила кутия с негов бюст, който по-късно експлодирал. Събитието било организирано от патриотична руска група, която призна, че не е взела подходящи мерки.

На видеозапис свидетелка разказва, че жена, която се представила като Настя, задавала въпроси на Татарски по време на дискусията. Свидетелката Алиса Смотрова цитира Настя, която казала, че е изработила бюст на блогъра, но охраната не й позволила да го внесе и трябвало да го остави на вратата, защото можело в него да има бомба. След това Настя и Татарски се пошегували по този повод. После Настя отишла до вратата, взела подаръка си и го дала на Татарски.

Блогърът поставил подаръка на маса до себе си и тогава станала експлозията.

Свидетелката Смотрова описва как хората се разбягали панически, някои пострадали от изпочупени стъкла и били целите в кръв.

Руски медии съобщиха, че разследващите търсят подарения на Татарски бюст по подозрения, че взривното вещество е било скрито там, но не изключват то да е било поставено в помещението преди събитието.

Руският Следствен комитет е започнал разследване за убийство. До момента никой не е поел отговорност за експлозията, но военни блогъри и патриотични коментатори веднага обвиниха Украйна и сравниха станалото с убийството през август 2022 г. на Даря Дугина – телевизионна коментаторка с националистически възгледи. Тя загина при експлозия на бомба, задействана дистанционно. Взривното вещество беше поставено под колата й и избухна, докато тя шофираше в околностите на Москва.

Руските власти тогава обвиниха украинското военно разузнаване, но Киев отрече да е замесен.

По повод вчерашната експлозия говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза, че дейността на Татарски "му е навлякла омразата на киевския режим" и посочи, че той и други военни блогъри отдавна получават украински заплахи.

Бащата на Дугина – Александър Дугин – националист и ревностен поддръжник на инвазията в Украйна, определи Татарски като безсмъртен герой, умрял, за да спаси руския народ.

"С терористите не трябва да има други разговори, освен за това, че се предават безусловно. В Киев трябва да има парад на победата", заяви философът.

Висш служител на украинското правителство твърди, че експлозията е резултат от вътрешните сътресения в Русия.

"Паяците в буркана се изяждат един друг", написа в "Туитър" съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. "Въпрос на време беше вътрешният тероризъм да се превърне в инструмент за вътрешни политически борби".

Кой е Владлен Татарски?

Роден в Донбас, Татарски, с истинско име Максим Фомин, е работил като миньор, преди да започне бизнес с мебели. Когато го застигат финансови проблеми, ограбва банка и влиза в затвора. Бяга от затвора, когато през 2014 г. бунтът на проруските сепаратисти обхваща Донбас, седмици, след като Москва анексира полуостров Крим. Фомин се присъединява към сепаратистките бунтовници и са бие на фронта, преди да премине към писане на блогове.

Татарски беше известен с гръмките си изявления и пламенна риторика в подкрепа на войната. След като миналата година Кремъл анексира четири украински региона, което по-голямата част от света обяви за незаконно, Татарски публикува видеоматериал, в който се зарече:

„Това е. Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, ако трябва. Всичко ще стане както ние искаме. Бог да е с вас.“

Военните блогъри имат все по-открояваща се и влиятелна роля в потока на информация за руската инвазия в Украйна. Те почти винаги защитават целите на кампанията, но на моменти критикуват руската военна стратегия и тактически решения, отбелязва АП, цитирана от БТА.