Много неща се променят около изборите, партии влизат или отпадат от парламента, но двама прочути, но иначе с нищо неразпознаваеми представители на ГЕРБ без изразени каквито и да е позиции винаги са на депутатските банки.

И на този вот - Стефан Апостолов, по-познат като сина на кмета на Симитли, се представя силно. Традиционно поставяният като последен номер в благоевградската листа на партията си той взема този път 7033 гласа преференциално. По-голяма част от тези персонални гласове са подадени с хартиена бюлетина. Те ще са му достатъчни, за да стане втори в листата, но не и за да измести водача - Росен Желязков.

От втора на трета позиция ще мине Даниела Савеклиева, която също има немалко преференции - 3100. Въобще конкуренцията в благоевградската листа на ГЕРБ е завидна, като доста преференциални гласове са събрали и следващите трима след Савеклиева. Никой от тях обаче не може да се мери там с кметския син.

Делян Пеевски, който е водач на листата на ДПС в Благоевград, има едва 513 лични преференции, което няма особено значение за депутатското му място.

Христо Петров (Ицо Хазарта) не проби в този явно добре парцелиран избирателен район. Експериментът на тези избори за първи път в благоевградска листа на ДБ-ПП той да е на последно място и да радвижи нещата не проработи кой знае колко. Той бе на последното 22-ро място, като събра 734 лични преференции.

Друга героиня на нашето време от ГЕРБ обаче засенчва далеч постиженията му. Славена Точева, позната и като бившата хостеса от Варна, и поставена като №3 в листата там, е с 10 155 преференции. За сравнение водачът на листата във Варна Даниел Митов е с 4339 преференции, а вторият Красен Кралев - с 2996.

В коалицията ПП-ДБ и въобще на тези избори най-много лични преференции взема един от съпредседатели на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков, който беше начело в 23-ти МИР. Петков събира 11 554 преференциални гласове, дадени персонално за него, без да се вземат предвид подадени за листата. Много силно се представя и бившият министър от ДБ - Божидар Божанов. Поставеният под номер 9 кандидат е с 8428 преференции и пренарежда листата. Надежда Йорданова, под номер 5, също бивша министърка на ДБ е в тази листа с 4154 преференции.

След Йорданова по брой преференции се нарежда педиатърката от ДБ д-р Таня Андреева - 1901, която е №21 в партийната листа. Над 1500 са преференциите на дванадесетия в листата Стефан Тафров - 1598.

В 24-ти избирателен район в София съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов взема като персонална преференция 7827 гласа, следващата го под номер 2 Лена Бориславова е втора и по преференции - 5319.

В 25-и район водачът Христо Петров (Ицо Хазарта) е с 9175 лични предпочитания. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е с 9504. Крайната равносметка е в полза на Хазарта, когато се прибавят и гласовете за цялата листа без преференции. Гласовете за Борисов така са 34 536 - лични и за листата без преференция. В същото време Хазарта печели 36 210‬ вота.

Издателят, граждански активист и инициатор на няколко свърхуспешни благотворителни кампании Манол Пейков взема голям брой преференциални гласове в Пловдив-град. Той беше поставен под номер 7 в листата на ПП-ДБ в избирателния район, който е един от петте, в които печели новото обединение. Пейков печели 4435 преференции и това е достатъчно, за да му осигури място в следващия парламент.

Ето какво написа самият той във фейсбук:

"Личните ми преференции са 4435, или 12.29% от всички бюлетини за ПП-ДБ в 16-и МИР.

Това означава, че благодарение на вашето доверие – от сърце ви благодаря! – ще бъда част от 49-ия парламент и ще трябва веднага да си купя няколко нови ризи.

В националния вот (при преброени 95.89% от бюлетините) ПП-ДБ изостава от ГЕРБ с 1.61% (около 39,000 гласа).

Моля ви да ме унивате. Както съм казвал неведнъж, демокрацията е бягане на дълги разстояния. И трябва да се научим как да развиваме подходящите мускули за това. (Само дето, за разлика от тези, с които бягаме, тук става дума за мускули на у м а, а не на тялото.)

Голямата битка предстои – истинското Ватерло ще бъдат местните избори през октомври.

Едва тогава ще имаме шанс да се преборим с контролирания вот – и най-вече да покажем на хората, че има как нещата да се правят прозрачно, почтено, с концепция и визия, с грижа за общото и мисъл за бъдещето.

Без значение колко дълъг ще бъде този парламент (да, всички се надяваме да е по-дълъг, макар шансовете в момента да не изглеждат особено големи), обещавам наесен да бъда на линия. И да водя тази битка заедно с вас."