За първи път жена и афроамериканец ще отидат на Луната. НАСА обяви в понеделник имената на четиримата астронавти, които ще обиколят естествения ни спътник в края на 2024 г. след повече от 50 години отсъствие, предаде Франс прес.

Американците Рийд Уайзман, Виктор Глоувър и Кристина Хамок Кох, както и канадецът Джеръми Хансен ще формират екипажа на "Артемис 2", съобщи НАСА от Хюстън, Тексас.

Те ще бъдат първите човешки същества, пътували до Луната - без да кацат там - след последната мисия на Аполо през 1972 г. "Артемис 2" трябва да се подготви за следващата мисия, която ще отбележи завръщането на хората на лунната почва.

Командирът на мисията Рийд Уайзман и двамата му сънародници вече познават космоса от борда на Международната космическа станция (МКС), докато това ще бъде първият космически полет на Джеръми Хансен.

"Това ще се промени"

Облечени в сини гащеризони, четиримата бяха представени от шефа на НАСА Бил Нелсън от центъра на американската космическа агенция в Хюстън.

„Измина повече от половин век, откакто астронавтите пътуваха до Луната“, каза той. "Е, това ще се промени".

С присъствието в екипа на афро-американеца Виктор Глоувър и Кристина Хамок Кох, НАСА изпреварва обещанието си да изпрати за следващата мисия, която трябва да кацне на лунната почва, първата жена и първия цветнокож човек на Луната , когато програмата Аполо отведе там 12 мъже, всички бели.

„Вълнувам ли се? Абсолютно, но ще предам въпроса на вас“, попита 44-годишната Кристина Хамок Кох на пресконференция. „Защото това, което ме вълнува най-много, е да носим с нас вашия ентусиазъм, вашите стремежи, вашите мечти по време на тази мисия Artemis 2“.

Командирът на мисията Рийд Уайзман похвали "изключителните" качества на своите съекипници.

„Ние представляваме нашата страна“, за да изследваме космоса, но „имаме нужда целият свят да бъде с нас“, каза той пред АФП.

Четиримата бяха поздравени в неделя от президента Джо Байдън, съобщи Белият дом.

Цел - Луната

Избраните астронавти са наясно с важността на "Aртемис 2": „Това е следващият етап от пътуването, което ще отведе човечеството до Марс“, обясни Виктор Глоувър, 46, пилот на ВМС на САЩ като Кристина Хамок Кох. „Този ​​екип никога няма да го забрави".

Програмата "Артемис" предвижда в крайна сметка да утвърди завръщането на хората на Луната с установяването на трайно лунно присъствие чрез изграждането на база на повърхността на Луната и космическа станция в орбита около нея.

Това да се ​​научим да живеем на Луната трябва да направи възможно тестването на всички технологии, необходими за още по-сложно пътуване: изпращане на екипаж до Марс.

Изстрелването на "Артемис 2" в момента е планирано за ноември 2024 г. Мисията трябва да продължи около десет дни.

Четиримата астронавти ще пътуват с ракетата "Ес Ел Ес" (SLS) на НАСА - най-мощната в света днес.

Те ще се намират на върха на тази ракета, в капсулата "Орион" (Orion), която ще се отдели в космоса и ще ги отведе около Луната. Когато се върнат, те ще кацнат в океана.

Ракетата "Ес Ел Ес" досега е летяла само веднъж, по време на мисията "Артемис 1".

Тя изпрати капсулата "Орион" празна до Луната по време на опитна мисия, продължила  малко повече от 25 дни. Капсулата се върна успешно на Земята през декември.

Хоризонт 2040

Всички „активни“ астронавти (в момента има 41) официално имаха право да участват в екипажа на "Артемис 2". Процесът на подбор се пазеше в строга тайна.

Неизбраните астронавти могат да се утешат с надеждата да бъдат избрани за "Артемис 3", която ще бъде първата мисия за кацане на Луната. Тази мисия е официално планирана за края на 2025 г., въпреки че графикът е много несигурен на този етап. Мисия до Марс може да бъде изпратена до 2040 г.