„Приключи ерата ни на неутралитет към военните съюзи. Започна нова ера.“

Това заяви днес в Брюксел финландският президент Саули Нинистьо.

Той присъства на церемонията по вдигането на флага на скандинавската страна в централата на НАТО. От днес Финландия е 31-вият член на пакта.

Събитието се случи по време на срещата на външните министри на държавите от алианса. То съвпадна и със 74-ата годишнина от създаването на НАТО.

„Днес е исторически ден, който показва, че всеки народ има право да избере пътя си и че вратите на НАТО остават отворени. Това не може да се промени със заплахи и принуда“, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

Саули Нинистьо заяви, че Русия иска да има сфери на влияние. Но бе категоричен, че страната му не може да бъде сфера.

По-рано американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази специална благодарност към руския президент Владимир Путин.

“Изкушавам се да кажа, че трябва да благодарим на Путин, защото успя да ускори нещо, което твърдеше, че се опитва да предотврати. Той накара много страни да разберат, че трябва да направят повече, за да осигурят собствената си отбрана и да могат да се предпазят от руско нападение”, каза дипломат номер 1 на Вашингтон.

Именно войната в Украйна стана причина традиционно неутралните Финландия и Швеция да поискат да се присъединят към Северноатлантическия пакт. Швеция все още очаква ратификация от Унгария и Турция. Надеждите са тя съвсем скоро да бъде приета.