Доналд Тръмп бе задържан от полицията и съпроводен до съда в Манхатън, където срещу него бяха повдигнати 34 наказателни обвинения, част от свързани с бизнес измами, предаде Си Ен Ен. Бившият президент пледира невинност по всичките.

Републиканецът е обвиняван в "незаконен заговор", целящ да подкопае почтеността на изборите през 2016 г. Обвинението твърди, че Тръмп е участвал в незаконен план за потискане на негативна информация - включително незаконно плащане на 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниелс през октомври 2016 г., дни преди президентските избори. Така Даниелс не разкрила в този критичен момент от кампанията аферата й с Тръмп през 2006 г.

Според обвинителите Тръмп инструктирал тогавашния си адвокат Майкъл Коен да забави плащането на порноактрисата възможно най-много. 

"Той инструктирал Коен, че ако успеят да забавят изплащането за след изборите, тогава ще могат да избегнат плащането изобщо, защото тогава няма да има значение, че историята е станала обществено достояние", пише в обвиниятелния акт.

Там още се съобщава, че причината, поради която Тръмп е извършил престъплението, е била отчасти "за да промотира кандидатурата си". Нарушението на закона е насъпило по-късно - след като Коен осигурил парите на Даниелс, парите на адвоката били възстановени от компанията на Тръмп, като транзакцията била вписана като "правни разноски".

Според обвинителите Даниелс е само един от примерите за личности, получили пари по незаконен начин от бившия президент. Нейният случай привлича повече внимание заради близостта до изборите през 2016 г.

На брифинг окръжният прокурор Алвин Браг обяви, че е нарушен закон, който е особено значим за Ню Йорк - "финансовата столица на света".

"Няма значение кой сте, не можем и не бива да нормализираме престъпно поведение".

Тръмп официално е първият президент, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения. 

Бившият президент, койтообяви кандидатурата си за държавен глава през 2024 г., отлетя обратно за Флорида. Тази вечер ще държи реч от резиденцията си Мар-а-Лаго.

По-рано през деня Тръмп изрази недоволството от ареста в социалната си мрежа Truth Social.

"Пътувам към Долен Манхатън, Съдебната палата. Изглежда толкова СЮРЕАЛИСТИЧНО - УАУ, наистина ще МЕ АРЕСТУВАТ. Не мога да повярвам, че това се случва в Америка - МАГА (акроним на "Да направим Америка велика отново").

Арестът вероятно тревожи Тръмп. Но не замъглява бизнес нюха му. На сайта на президента започнаха да се продават тениски с фалшива снимка от затвора, на която пише "Невинен".

Репортер на Си Ен Би Си, присъствал в съдебната зала, обяви, че изслушването е продължило по-дълго от очакваното (малко повече от час), защото прокурорите по делото представили поне две доказателства за заплахи срещу окръжният прокурор Алвин Браг - той, например, получил плик с бял прах, в който имало писмо с надписа: "Алвин, ще те убия".