Полският министър на селското стопанство Хенрик Ковалчик подаде оставка заради растящия гняв на фермерите в страната срещу вноса на зърно от Украйна, което въздейства негативно на цената на полската земеделска продукция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ковалчик обяви, че подава оставка заради решението на Европейската комисия да удължи безмитния внос в ЕС на зърно от Украйна до юни 2024 г. В същото това време полските фермери настояват за въвеждането на вносни мита.

Логистични затруднения оставиха огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от това, произвеждано в ЕС, на територията на много държави от Централна и Източна Европа, което удари сериозно продажбите на местните производители и създаде сериозно главоболия за управляващата партия "Право и справедливост" в година на избори.

Българският президент и премиерите на други четири страни от ЕС се обърнаха миналата седмица към председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен с настояване да се вземат мерки по отношение на украинския земеделски внос и посочиха, че трябва да бъдат въведени мита, ако проблемът не може де се реши по друг начин.