Председателят на столичния общински съвет Георги Георгиев и директорът по международната дейност на Американския еврейски комитет (American Jewish Committee) Андрю Бейкър поставиха във Вашингтон началото на съвместен международен образователен проект срещу всякакви прояви на нетолерантност и антисемитизъм.

За това съобщи самият Георгиев, който е в САЩ по покана на Държавния департамент за участие в програма за млади лидери в различни сектори на обществената дейност от цял свят.

„Изключително важно е да създаваме и поддръжаме с непрестанни усилия имунната система на обществото ни за нетърпимост на всякакви прояви на нетолерантност и антисемитизъм“, пише във Facebook шефът на СОС.

И обещава в най-скоро време подробности по проекта, в който ще бъдат включени учители от различни училища в София.

Георгиев припомня, че Американският еврейски комитет е най-голямата организация за защита на правата на еврейската общност, като има представителства в целия свят, а основната му мисия е да се бори с антисемитизма и езика на омразата и да осигурява спазване на човешките права.

„С г-н Бейкър говорихме за постигнатото през последните години от управлението на ГЕРБ за недопускане на антисемитски прояви и нулева толерантност към речта на омразата. Обсъдихме мотивите ни за категоричната подкрепа в тази връзка на различни инициативи и кампании и ангажиментите ни за сътрудничество и в бъдеще“, казва още той.

Георгиев разказал на Андрю Бейкър за обновената емблематична градинка пред хотел "Рила" в българската столица, която вече носи името на Равин Габриел Алмоснино.

„Той е бил равин на София през 1877 г. и заедно с дипломатите на Франция и Италия - Леандър Леге и Вито Позитано, успяват да спасят града ни от планираното опожаряване и клане от турците, командвани от Сюлейман паша, палачът на Стара Загора. Равинът организирал еврейски младежки отряди за потушаване на предизвиканите в някои части на града пожари. На 8 октомври 1879 г. Габриел Алмоснино е назначен за първия главен равин на Княжество България. След Освобождението той е бил депутат в Учредителното събрание и е участвал в изработването и приемането на Търновската конституция", припомня още шефът на Столичния общински съвет.