Политиците от "Възраждане" са пропуснали истината най-много пъти по време на предизборната кампания. Следват представителите на ГЕРБ с почти изравнени позиции с първите. Третото място, но по-назад, е за БСП.

Това отчитат от проекта "Лъжеш ли?", който отново провери дали и как политиците използват невярна информация и правят неверни твърдения по време на кампанията. Екипът прави проучването за пети път.

"Проектът има определен обхват, наблюдавахме 23-ма политици от 6 политически партии и коалиции. На първо място са от "Възраждане" с 28 неверни твърдения, следвани от ГЕРБ с 27 и БСП с 9", съобщи в сряда сутрин резултатите Радослав Евтимов от проекта пред "Bulgaria ON AIR.

Топ 3 на политиците с най-много неверни твърдения според наблюденията на инициативата, са Костадин Костадинов, Делян Добрев и Цончо Ганев.

За анализа са използвани само публични източници, участия в национален ефир и медии. Екипът на "Лъжеш ли?" се състои от 8 души, всички те са доброволци.  

"Гледаме тези интервюта, запознати сме с политическата ситуация в страната, концентрираме се върху твърдения, които могат да бъдат опровергани към момента на изказването - като например, че инфлацията е Х процента - това вярно ли е, или не", посочи Евтимов.

Основните теми, по които са правени неверни изказвания, са инфлацията, икономическата ситуация в страната и Европа, присъединяването към Еврозоната, войната в Украйна, бюджетният дефицит.

"Някои политически партии се опитват да използват такива твърдения в своя полза, резултатите показват, че това се получава. Не може да се направи анализ дали е умишлено. Затова ги наричаме неверни твърдения, а не лъжи", уточни Евтимов.