Приключва ли безконтролното драскане по сгради - например с името на "Песъка", с когото е оцапана половин София?

Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа промени в Наредбата за обществения ред на територията на Столична община, с които се създават ясни правила срещу драскането по фасади, обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Столичната община, съобщават от пресцентъра на СОС.

Докладът, който ще бъде разгледан на днешното заседание на СОС, е на председателя на Съвета Георги Георгиев.

Той прие като лична кауза почистването на града от безразборните драсканици, съвместно с главния архитект Здравко Здравков и общинските съветници Малина Едрева и арх. Ивайло Петков, съобщава БНР.

Те предлагат както нови правила и санкции, така и регулярни обходи, проверки на терен, включително и съставяне на актове за установяване на административно нарушение от служители на Столичния инспекторат.

Паралелно с това се въвеждат мерки за насърчаване на графити изкуството, чрез определяне на пространства и изграждане на стени за свободно изобразяване на графити на територията на София.

Преди време Клуб Z имаше кампания за почистване на столицата. Намерихме множество съмишленици - в лицето на столичната община и много фирми и частни лица.