Часът на Земята вече е в историята, но кампанията на WWF „Общ дом. Общо бъдеще“ не свършва до тук, а прераства в Месец на Земята. Тепърва ще разберем някои любопитни подробности от дейността на природозащитната организация в областта на опазването на горите и водните обекти  в България.

Кампанията продължава с първата по рода си изложба, проследяваща процеса на зараждане на една гора: „Чудесата на природата: от семе до гора“. Чрез нея, по един артистичен начин, WWF презентира красотата на българските гори, а също и шарения растителен и животински свят, който пазят. Всяко от близо тридесетте табла съдържа важна информация за биоразнообразието по нашите географски ширини, както и интересни детайли за залесяванията. 

часът

Изложбата разказва за чудесата на четири типа гори, които са приоритетни за опазване в цяла Европа. Посетителите ще се запознаят и с най-съществените заплахи за тях, предизвикателствата пред тяхното опазване и възстановяване, както и с важни компоненти на правилното залесяване. 

„Първата стъпка към опазването на природата е нейното разбиране и познаване. Макар и да изглежда лесно, залесяването е сложен и отговорен процес. За да израсне една гора жизнена и многофункционална е необходимо да се вземат предвид множество условия, сред които качеството, вида и произхода на фиданките, а също и мястото и времето, в което се прави залесяване“, разказва Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF.

Не на последно място посетителите на изложбата ще имат възможност да се насладят на пъстри илюстрации с представители на богатия растителен и животински свят у нас. От диви прасета, сърни и прилепи, до различни видове птици, влечуги, земноводни и насекоми – всичко това ще можете да видите от днес до края на април.  

Официалното откриване е от 18:00 часа в зона „Ларго” под площад „Независимост” (Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика”, филиал на Регионален исторически музей - София). Изложбата се посвещава на Седмицата на гората – празник на българската гора и лесовъди, възникнал именно като празник на залесяването.

Природозащитниците от WWF организират изложбата съвместно с техните партньори от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) и Дружеството на анималистите, флористите и научните илюстратори (ДАФНИ). Повече за проекта, в рамките на който се провежда тя, можете да прочетете тук

Елате, за да се насладим заедно на приказния свят на горите!

Всеки може да стане част от каузата на WWF да опазва дома на дивите животни в България, като се включи в кампанията „Общ дом. Общо бъдеще“. Вижте как на wwf.bg/zakrilnik.

Кампанията се реализира с медийната подкрепа на Клуб Z.