Тринадесет новоизбрани народни представители ще трябва да решат от коя листа ще влязат в парламента (ако не се откажат от депутатските си места). Това показват данните на Централната избирателна комисия при окончателното обявяване снощи на резултатите от вота на 2 април. 

Става въпрос за лица, поставени в повече от една листа. Изборът им ще предопредели кой по-назад в листата ще влезе в 49-ото Народно събрание.

Решение трябва да вземе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, избран от столичния 25 МИР, както и от Пловдив-град. Борисоов традиционно само води двете листи, като впоследствие се отказва от място в НС. Но този път е дал заявка, че ще остане в парламента - докато траят преговорите за съставяне на правителство.

Неизменната председателка на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова също влиза от две листи - Русе и Разград.

От обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" място трябва да избере Катя Панева, избрана и от Пловдив област и Хасково. На този вот ПП-ДБ нямаха дублиращи се водачи, но пък преференциите донесоха пет депутатски места на ДБ, като изместени бяха кандидати от квотата на ПП. Такъв е случаят с Панева и в Хасково.

Под въпрос (отново) е и дали ще влезе в парламента лидерът на "Има такъв народ" Станислав (Слави) Трифонов. Той е избран от Благоевград и Стара Загора.

Избор ще направи и заместникът му в партията Тошко Хаджитодоров (Йорданов), който влиза от листите в Плевен и Варна.

"Класическа" е ситуацията и в ДПС, където от две листи влизат лидерът Мустафа Карадайъ, неизменният Делян Пеевски, както и Йордан Цонев. Карадайъ ще избира между Кърджали и Шумен, Пеевски - между Благоевград и Пазарджик, а Цонев - Благоевград и Велико Търново.

В БСП се дублират петима души - лидерката Корнелия Нинова, Атанас Зафиров, Борислав Гуцанов, Драгомир Стойнев и Кристиан Вигенин. Нинова води в лидерския 25 МИР, както и в Благоевград.

Най-малко въображение в реденето на листите са проявили във "Възраждане" - бетонирали 7 души, начело с лидера. Костадин Костадинов ще избира между Варна и София. Останалите избрани от повече от един район са добре познатите лица на партията Цончо Ганев, Петър Петров, Стоян Таслаков, Иво Русчев, Николай Дренчев, Александър Арангелов.

Кандидатите за народни представители, избрани в два многомандатни изборни района, са длъжни в еднодневен срок да заявят в Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани. На 9 април е крайният срок, в който ЦИК трябва да обяви окончателния състав на новия парламент.

Засега ЦИК обяви общия резултат, коя формация колко народни представители получава, както и разпределението на мандатите по области.