Както се очакваше, Twitter спря достъпа до свободния досега API, или интерфейс за програмиране на приложението. Този метод за свързване на две програми се ползваше от десетки приложения и услуги, свързани с платформата на Мъск.

Приложенията на трети страни за Twitter спират да работят, но и други уеб платформи като популярната за блогове и сайтове WordPress. API е начинът, по който една програма получава и изпраща данни към платформа като социална мрежа - и което ни позволява, например, да публикуваме в Twitter не само от официалното им приложение.

Важно е да се отбележи, че компанията на Мъск вече предлага - макар и само от седмица - платен достъп до API и се очаква някои големи услуги да използват тази опция. Други обаче биха се отказали - популярното приложение за новини Flipboard вече преминава към конкурента Mastodon, например.

Успехът на платения достъп до интерфейса е ключов за Мъск и финансите на компанията, която купи миналата година за 43 млрд. долара, а сега оценява на далеч по-малко.