В изтеклите данни за украинската контраофанзива има много измислици. Това заяви днес съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от БТА.

По-рано "Ню Йорк таймс" съобщи, че Пентагонът разследва как тази седмица в социалните мрежи са били публикувани редица документи с подробна информация за тайни планове на Съединените щати и НАТО да помогнат на Украйна.

Според Подоляк по този начин Русия се опитва да си върне инициативата в конфликта.

"Това са просто стандартни елементи от оперативните игри на руското разузнаване. И нищо повече", каза съветникът на украинския президент в изявление. "Русия търси всякакви начини да си върне инициативата. Опитва да повлияе на сценариите на Украйна за контранастъпление. Да внесе съмнения, да компрометира идеите и накрая да сплаши (нас) с това колко "информирани" са те", добави Подоляк.

От месеци Русия е предприела в Източна Украйна настъпление, което до голяма степен е съсредоточено около град Бахмут. Киев се надява в близките няколко седмици или месеци да започне контраофанзива, за да си върне част от териториите, окупирани от Русия.

В материала на "Ню Йорк таймс" пише, че текстът на изтеклите документи, изглежда, е частично променен. В един от пасажите например оценката за украинските военни загуби е доста по-висока от числата, посочвани от Запада, отбелязва Ройтерс. В друга част е посочено, че убитите руски войници са едва 17 500 - в пъти по-малко и от най-консервативните оценки на западните служби.