Дни преди Великден цената на агнешкото тръгна нагоре. В момента средно килограмът се продава за 25-26 лв., показва проверка на Нова тв. Всяка година по празника в България се консумират около 500 хил. агнета. От фермите в момента килограм живо тегло се продава между 10 и 12 лв., тоест с около 2 лв. повече от м.г.
От бранша отново предупреждават, че македонско агнешко на по-ниски цени може да залее пазара, въпреки че държавата затегна контрола. Цените на вносното месо са около 30 % по-ниски. Проверки за качеството и безопасността на месото започнаха и от агенцията по храните. Има ли риск опасно месо да достигне до пазара и докъде ще стигнат цените на агнешкото до края на седмицата?
Красимир Кирилов отглежда отглежда около 80 овце в Арбанаси. За да се справи с всички разходи, тази година ще продава агнетата малко по-скъпо.
„При нас, във фермите, цените няма как да лавират. Ние сме определили твърда цена между 10 и 12 лв. Това е истинко българско месо, два лева е разликата – 8-10 лв. вървяха миналата година”, казва Кирилов пред Нова тв.
В магазинната мрежа цената ще варира с наближаването на Великден между 25 и 30 лв. – зависи от големината на агнетата. По-малките ще достигат цена 30 лв.
Още по темата
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни