Григор Димитров се класира за втория кръг на първия голям турнир за клей за сезона - Мастърса в Монте Карло, където българинът живее, подобно на много свои конкуренти.

Най-добрият ни тенисист води битка, продължила два часа и 12 минути, срещу младия американец Бен Шелтън - 6:1, 3:6, 6:3. Първият сет не предващаваше развоят по-нататък.

Бившият номер 3 в света бе пълен господар на корта. Той реализира два пробива от три възможности, като взе пет последователни гейма, за да дръпне с 6:1.

Във втория сет Шелтън намали непредизвиканите грешки и заигра с по-голяма увереност. Американецът, който е 39-и в световната ранглиста, получи и първата си точка за пробив в осмия гейм и веднага успя да я реализира, за да поведе с 5:3 гейма.

Особено тежък и за двамата тенисисти се оказа деветият гейм. Той продължи близо 20 минути(!), като в него Димитров имаше пет брейкбола, а Шелтън успя да спечели сета от четвъртата си възможност. В интерес на истината при много от възможносите за Гришо, по-младият му съперник успяваше да се измъкне със сервис или рисковано отиграване.

Тои път загубеният втори сет не повлия негативно на 31-годишния българин. Димитров отново се върна към играта си от първия сет, създаде си множество шансове за пробив и реализира една от тях, за да поведе с 3:1 гейма, след като не се възползва още при 1:0 и нов дълъг гейм.

При 1:3 Шелтън получи шанс да върне брейка, но Григор майсторски се измъкна, така при 4:1 си осигури ключов аванс и не след дълго ликува.

Във втория кръг негов съперник ще бъде чехът Иржи Лехечка, който спечели с 6:1, 7:5 срещу финландеца Емил Руусувуори за час и 32 минути игра. Първата ни ракета има загуба от чеха. Григор Димитров защитава полуфинал край Лазурния бряг.