Руските войски са превзели 20 природни резервата в Украйна, съобщи днес в Телеграм Андрий Ермак, началник на канцеларията на президента Володимир Зеленски.

„Паркове, където редки видове животни и растения трябва да бъдат защитени, се превръщат в ловни полета, мини и паркинги за танкове“, написа Ермак.

Един от най-известните завзети от руснаците резервати е "Аскания-Нова" в Херсонска област, който всъщност е зоологическа градина на открито. Директорът му Виктор Шаповал каза, че положението там е критично и се опасява, че окупаторите могат да изнесат уникална колекция животни, пише украинският информационен сайт "Гордон".

В окупираната от Русия част от Донецка и Запорожка област се намира резерватът "Каменни гробове". Това е скално разкритие с височина 50–70 м в средата на степта, образувано преди 2 милиарда години в резултат на вулканично изригване.

В Николаевска област под руски контрол е Кинбурнската коса, която е естествен комплекс от древни речни равни пясъчни и крайбрежни ландшафти, уникални за Европа.

През март министерството на екологията на Украйна съобщи, че Русия е нанесла щети на околната среда на страната за 2 трилиона украински хривни (близо 50 милиарда евро).