През първите три месеца на 2023 г. руснаци са регистрирали 5 332 фирми в Грузия, съобщава на уебсайта си Радио "Свобода".

Регистрациите включват 191 дружества с ограничена отговорност, 8 неправителствени организации и 5133 индивидуални предприемачи по данни на грузинската статистика. 

През първата година на войната, 2022-а руснаци, които масово бягаха от мобилизацията в родината си, са регистрирали почти 15 000 фирми в Грузия. 

Ако през януари 2022 г. руски граждани са регистрирали само 71 предприятия в Грузия, през март същата година те са били вече 2154.

В понеделник Националната банка на Грузия съобщи, че валутните резерви на страната са достигнали исторически връх, надхвърляйки пет милиарда долара. Грузинската национална валута лари, който се разменяше през март миналата година при курс от 3,1-3,2 лари за щатски долар, до 10 април тази година се засили до ниво от 2,53 лари за долар.

Според икономистите основната причина за укрепването на ларито, което позволи на Националната банка да закупи значително количество чуждестранна валута и по този начин да увеличи финансовите резерви на страната, е масовото пристигане на стотици хиляди руски граждани в Грузия.

По неофициални данни броят на мигрантите надхвърля 120 хиляди души. Невъзможно е да се получат по-точни данни, тъй като почти всички руснаци, които са се преместили в страната през последната година, имат статут на туристи: според местното законодателство руските граждани могат да влязат в Грузия и да живеят без виза в продължение на 12 месеца.

Благодарение на потока от мигранти валутните преводи от Русия се увеличиха няколко пъти през годината, цените на жилищата под наем се увеличиха два до три пъти, цените на апартаментите на първичния и вторичния пазар се повишиха, а растежът на БВП на Грузия през 2022 г. достигна десетгодишен връх от 10,1%.

В същото време нараства обемът на транзитния трафик от Турция и Армения към Русия през територията на Грузия. Многократно се твърдеше, че Москва получава санкционирани стоки и продукти през Грузия, но грузинските власти категорично отхвърлят всички обвинения в това отношение, позовавайки се на „тясно сътрудничество“ със съответните служби на САЩ и ЕС.