Шестте формации в новия парламент може и да не избраха днес председател на институцията, но за едно нещо за единодушни - да отменят Великденската си ваканция.

Според правилника за дейността на Народното събрание (до приемането на нов) ваканцията е 10 дни, считано от Разпети петък, но трябва да се приеме решение, че той е действащ, което става след избора на председател на НС. В деловодството обаче е внесен проект на решение за отмяната на ваканцията, подписан от представители на всички парламентарни групи - нещо безпрецедентно за последните разединени парламенти.

Подписи са сложили председателите на ПГ Десислава Атанасова (ГЕРБ), Николай Денков (ПП-ДБ), Йордан Цонев (ДПС), Корнелия Нинова (БСП), Тошко Йорданов ("Има такъв народ").

Предложението гласи конкретно "отмяна" на Великденската ваканция. Официално обаче цялата държава почива четири дни - от петък до понеделник.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече даде заявка, че парламентарната му група няма да се яви на работа на Разпети петък, като припомни, че той като премиер го обяви за почивен ден за цялата страна.

Очаква се утре, след като (ако) бъде избран председател на парламента, което днес очаквано не се случи, решението да бъде гласувано и подкрепено с пълно мнозинство.

До този проект пък се стигна, след като неочаквано президентът Румен Радев пришпори свикването на първото заседание преди празниците, въпреки очаването, в т.ч. от новоизбраните народни представители да е след това.