Ако първите не успеят да съставят правителство, мандатът идва при вторите и ще опитат те. Това каза пред БНТ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. И припомни, че така работи Конституцията.

"С оглед кампанията е нелогично да се търси подкрепа от нас", каза Василев.

Той обясни, че изтъкнатото от Кирил Петков преди изборите, че вторият трябва да подкрепи първия, важи сега и за тях. И изтъкна, че втората сила не е издигнала кандидат за председател на парламента. Предложеният от ГЕРБ обаче не е събрал достатъчна подкрепа.

Идеята си за ротационно председателство Василев мотивира като неконфронтационна. И призова партиите, ако имат по-добро предложение, да го кажат.

Според Василев предложението за ротационно председателство не е противоконституционно. Идеята му е всеки председател след определен период от време да си подава оставката и да бъде избиран друг

"Имаме план, но изборите поставиха друга партия на първо място. Ако те не успеят, мандатът идва при вторите и те се опитват. Нито една партия не гласува за предложения на други партии. Това означава, че има голям разлом. Големи групи хора, които се мразят, не си говорят. Това не започва с "Продължаваме промяната", това започна с протестите от 2020 г.", каза още Василев.

Според него, ако законите, които са приоритетни за различни партии, свързани с еврозоната, Шенген и плана за възстановяване бъдат приети, то те ще са изпълнили поне част от предизборните си обещания. Василев призова партиите да се обединят около тези закони и в каква времева рамка те ще бъдат приети.

"Ако се внесе бюджет в края на април, това означава парламентът да работи до средата на юни. Ако искаме да излезем от парламентарната криза, време ще бъде необходимо. Трябва да се стикова законодателна програма".

Това каза още Василев.