Новият парламент няма да има и днес председател. Такъв ще има едва когато ГЕРБ и обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" се разберат около законодателните приоритети.

Това обяви днес съпредседателят на ПП Кирил Петков в бТВ. 

Както е известно, вчера бяха предложени две номинации за председател на 49-ото Народно събрание - на Росен Желязков от ГЕРБ и на Петър Петров от "Възраждане". Нито една не събра достатъчно подкрепа. Впоследствие от ПП-ДБ предложиха да се приеме решение за двумесечен ротационен принцип - и за първия сред равни, и за председателя на комисията по правни въпроси. Очакването е, ако този подход се възприеме, обединението да номинира бившия парламентарен шеф Никола Минчев.

Вчера решение не се взе, но представители на ГЕРБ и на ПП-ДБ се събраха, за да дискутират приоритетите, по които това НС трябва да работи.

"Дали има или няма председател, не е толкова важно. Важно е дали има подход и заедно да продължим по това, което зададохме вчера, или не.

Това, което очаквам е, че двете групи ще излъчат работни групи, ще се работи през уикенда без да се избере председател и другата седмица - ако имаме приориитетите за първите два месеца, се надявам, че ще се излъчи председател с ротационен принцип. Това е първа логична стъпка", заяви днес Петков.

Без председател обаче парламентът на практика не е конституиран. Не може да започне и процедурата по връчването на мандатите за съставяне на правителство, която президентът Румен Радев на практика форсира, свиквайки първото заседание на НС преди Великден, а не след, както се очакваше. 

За местните избори наесен

"За София не само сме заедно с "Демократична България", но искаме да имаме общо предложение на един кандидат и със „Спаси София“. Демократичната ни общност от тези две коалиции и „Спаси София“ ще работим заедно и кандидатът ще бъде един“, каза още съпредседателят на ПП-ДБ.

По думите му задачата на Лена Бориславова на местните избори ще бъде структурирането на екипите и дейността им.