Ако се стигне до втори мандат, "Продължваме промяната - Демократична България" ще предложи правителство от експерти. Този кабинет ще бъде излъчен от тяхната коалиция, а ГЕРБ може да го подкрепи, ако иска.

Това стана ясно от думите на лидера на ДСБ Атанас Атанасов пред Нова тв.

"Ние ще предложим персонален състав и ще търсим подкрепа. Няма да вземем нищо от ГЕРБ. Не може хора от правителството да бъдат инсталирани от Бойко Борисов. Министрите да са чисти експерти. Кабинет, който да бъде излъчен от нашата коалиция.

Защо трябва да определят хора и министри? (ГЕРБ - б.р.). Ако искат - да подкрепят. Ако са държавнически настроени и не искат предсрочни парламентарни избори - не само на думи, да го покажат с действия", обясни Атанасов.

И изтъкна, че Борисов има резервен вариант за правителство, заедно с ДПС, но иска да направи коалиция с тях (с ДБ-ПП, б.р.). Атанасов заяви, че в такъв случай ще трябва да се съобрази с тяхната дума.

"В България има достатъчно достойни, достолепни, независими хора. Не мога да приема нищо предложено от Борисов", каза още Атанасов.

"70-80% искат правителство, но тази маса не е еднорордна", изтъкна още той.

И обясни, че избирателите на неговата формация не искат да имат нищо общо с ГЕРБ, а тези на ГЕРБ вероятно искат същото по отношение на "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Аз съм "за" за мирното съвместно съществуване, което предлагат от ГЕРБ, но не можем да забравим корупционните схеми през последните 12 години. ГЕРБ и ДПС имат резервно мнозинство, но не искат да го използват. Искат ПП-ДБ да подкрепи техния избор за председател на Народното събрание.

Минаха 10 дни от изборите, но никой не ни е търсил за каквито и да е елементарни консултации по отношение на организацията на работата на НС. Ако има някой, който най-много пречи за това да се създаде мнозинство, това е Бойко Борисов.

Вчера най-после на председателски съвет ГЕРБ чуха какво им казах - че трябва да потърсят подкрепа. След това следобед поискаха среща. На нея бяхме помолени да потърсим механизъм на мирно съвместно съществуване. Това е хубаво.

Беше чут нашият призив и предложение за ротация на председателите на НС. Колегите от ГЕРБ казаха, че ще го обмислят внимателно. Политиките, по които имаме единомислие, нека да ги реализираме заедно", допълни Атанасов.

По думите му е много важно работата на парламента да започне и да се гласуват законопроектите.  Атанасов коментира, че разликата между първия и втория на изборите е почти равна на недействителните бюлетини.

"Най-ярката връзка в България между задкулисието и политическия живот се казва Бойко Борисов. Не може той да кадрува правителство, предлагано от нас", допълни Атанасов.

И допълни:

"Трябва да се сложи край на тази служебна власт. Внимателно слушах всички речи вчера. Корнелия Нинова извади факти за корупционни схеми от служебното правителство, което е безконтролно. Президентът да се прибира в президентството."