След слънчевия Велики Четвъртък, в края на Страстната седмица времето ще е нестабилно с валежи и гръмотевични бури. В петък призори в западната половина на страната ще има висока облачност, докато на изток ще е слънчево. В часовете следобед и вечерта над Балканите ще премине студен атмосферен фронт с гръмотевична облачност и краткотраен, на моменти интензивен валежи и риск от градушка. Бурите ще се развиват от ранния следобед нататък до късно през нощта и постепенно ще преминат над Западна и тук-там в Централна България, предаде днес Нова тв.

Вятърът ще е силен от юг, с опасни фьонови пориви до 90-100 километра в час по северните планински склонове. Температурите ще останат сравнително високи – в централните части на Дунавската равнина и Горнотракийската низина около 25 градуса. По-хладно ще е в западните райони.

На Велика събота сутринта облачността ще е минимална в западните и централните райони и по-значителна на изток. Там през деня ще има условия за гръмотевични бури, докато в Западна България валежите ще са на малко места и незначителни като количества. Термометрите в топлата част на денонощието ще гонят стойности от 16 до над 20 градуса.

В неделя температурите ще се понижат с 2-3 градуса, отново по-осезаемо в западните райони. Денят ще е сравнително тих, с локална гръмотевична облачност и краткотрайни валежи.

От понеделник нататък динамиката в Източното Средиземноморие ще се повиши с тенденция да се оформи обширна област с ниско атмосферно налягане. Очаква се поредица дъждовни дни, като в отделни точки на страната валежите ще са напоителни.

Предстои и понижение на температурите – около средата на следващата седмица термометрите през деня ще показват между 10 и 15 градуса.