Руският президент Владимир Путин лично е одобрил ареста на журналиста от "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, твърди Блумбърг, позовавайки се на източници, близки до Кремъл.

Одобрението на руския президент за подобен ход отразява "нарастващото влияние на хардлайнерите на Кремъл", които настояват за "задълбочаване на конфронтацията с Вашингтон", според медиите.

Инициативата за арестуването на американския репортер по обвинение в шпионаж за първи път от почти 40 години идва от високопоставени служители на руското разузнаване, казаха източниците.

Арестът беше пореден "срив" в отношенията между САЩ и Русия, пише Блумбърг.

„Това трябва да бъде истински сигнал за събуждане не само за Съединените щати, но и за целия Запад... Това показва, че според Путин няма връщане към стабилни и надеждни отношения“, казва пред медията Алина Полякова, председателка на Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря във вторник вечерта с родителите на Гершкович, близо две седмици след като той беше задържан в Русия и обвинен в шпионаж, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Байдън се обади на семейството по време на полета си за Белфаст, откъдето започна четиридневното му посещение в Северна Ирландия и Ирландия. Разговорът се състоя ден след като администрацията на Байдън официално обяви, че репортерът е бил "неправомерно задържан".

Определянето на задържането като неправомерно означава, че определена служба на Държавния департамент ще се заеме с усилията за освобождаването му, отбелязва АП. Както американското правителство, така и "Уолстрийът джърнъл" категорично отричат руското обвинение, че Гершкович е шпионин.

"Даваме си ясна сметка, че това, което се случва, е напълно незаконно и го обявихме за такова", каза Байдън. "Това променя динамиката."

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че руското правителство все още не е предоставило на САЩ консулски достъп до Гершкович. Той подчерта, че Държавният департамент е искал достъп до него "от момента, в който разбрахме, че е задържан".

Руските власти арестуваха Гершкович в Екатеринбург - четвъртия по големина град в Русия, на 29 март. Той е първият от Студената война насам американски кореспондент, задържан по обвинение в шпионаж.

Твърдението на САЩ, че Гершкович е "задържан неправомерно", не означава нищо за Русия и то няма да промени подхода на Москва по случая, каза вчера висш представител на руските власти, цитиран от световните агенции.

Идната седмица съд в Москва ще разгледа жалба от адвокатите на репортера срещу наложената му мярка за неотклонение, според която той ще бъде задържан в предварителния арест в Лефортовския затвор в Москва най-малко до 29 май, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза, че в момента Русия обмисля да даде консулски достъп до Гершкович, който откакто бе задържан преди две седмици, е имал минимален контакт с адвокатите си. Рябков обаче разкритикува опитите на САЩ "да окажат натиск" върху Москва по въпроса.

"Няма да толерираме никакви опити да се оказва натиск върху нас, а и няма никакво значение как Вашингтон определя случая с това лице.

Ще подходим според нашите собствени вътрешни нужди, норми и закони, които се прилагат в подобни случаи, и нищо повече", каза Рябков, цитиран от ТАСС.