Швейцарските банки са започнали да предупрежават руските си клиенти, че ще закрият сметките им, ако продължават да плащат данъци в Русия. Това твърят пред RBC двама местни адвокати, работещи с руски клиенти, както и източник от банковия сектор в страната, пише руската секция на "Свободна Европа".

Според Роман Кудинов - управляващ съдружник на швейцарската адвокатска кантора LEOLEX, към тях са се обърнали около десет души, предупредени от банкови сужители, че ако не прехвърлят своите дялове в руски компании и не спрат да плащат данъци в руската хазна, банката ще закрие акаунтите им. 

Друг източник на RBC от адвокатските среди пък твърди, че вече има банки, които са започнали блокирането на сметките. Местният гигант в сектора UBS пък най-вероятно ще започне скоро да изпраща предупредителни официални писма на своите руски клиенти. 

Очаквано - обяснението на това решение е руската агресия в Украйна и опитът да се блокират всякакви възможности за допълнително финансиране на руската военна машина.

Все пак източниците на изданието твърдят, че тези рестриктивни действия на банките не са масови засега, а се предприемат само от някои финансови институции.

Припомняме, че през февруари Credit Suisse, която вече е част от групата на UBS, замрази руски активи на стойност от над 20 млрд. щатски долара.