Организаторите на убийството на руския блогър и военен кореспондент Владлен Татарски, чието истинско име е Максим Фомин, са украинските спецслужби и тяхната агентура сред руските опозиционери зад граница, заяви днес руската Федерална служба за сигурност (ФСС), цитирана от ТАСС.

"Федералната служба за сигурност  на Руската федерация, заедно със Следствения комитет и полицейските органи, установи, че организаторите на терористичния акт от 2 април 2023 г. в Санкт Петербург, при който загина военният кореспондент Максим Фомин (Владлен Татарски) и бяха ранени над 50 души, се явяват специалните служби на Украйна и тяхната агентура, включително и от средите на укриващите се зад граница руски опозиционери", се казва в съобщението. 

"Установено е, че убийството на М. Фомин е подготвено от Д. Трепова и от член на украинска диверсионна и терористична група - украинския гражданин Юрий Денисов, който е роден през 1987 г.", допълни ФСС. Според съобщението украинецът е използвал фирма за експресни доставки, за да изпрати на (Даря) Трепова натъпкания с експлозиви гипсов бюст, с който беше извършен атентатът.

"Денисов е пристигнал през февруари 2023 г. от Киев през територията на Латвия в столичния регион, където по указание на украинските специални служби е събрал информация за начина на живот и за местата, посещавани от М. Фомин. За тази цел е закупил автомобил и е наел апартамент в близост до мястото, където е живеел (блогърът). След нападението на 3 април Денисов е отлетял от Русия през Армения за Турция", твърди ФСС. Започнала е процедура по обявяването му за международно издирване.

Федералната служба за сигурност разпространи снимки на Денисов и публикува договора за покупко-продажба на автомобила, използван от него в Русия. 

БТА